Közélet

Sok állástalannak van „mellékállása”

Pozsony | Habár lassuló ütemben, de májusban is csökkent a munkanélküliek aránya szinte az egész országban, az azonnal munkába lépni tudó munkanélküliek aránya 9,64%-ról 9,45%-ra esett vissza.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. június 21. 19:41

A munkaügyi hivatalok május végén összesen 256 ezer embert tartottak nyilván, ami több mint 5 ezer fős csökkenést jelent április végéhez képest. A teljes munkanélküliség 11,13%-os volt, vagyis ha beszámítjuk a táppénzen, átképzésen stb. lévőket is, akkor májusban 302 ezer embernek nem volt munkája.


A munkaügyi minisztérium elsősorban a tartósan munkanélküliek számát csökkentené. Jelenleg a regisztrált munkanélküliek havonta 148 eurót kereshetnek megbízási szerződéssel. A minisztérium szerint ilyen munkát mintegy 30 ezer tartósan, vagyis több mint egy éve nyilvántartott munkanélküli végez. 
 
A tárca úgy véli, ezek a munkanélküliek „zsebbe” kapják fizetésük többi részét. „Nagyon sok olyan munkanélküli van, aki már több mint egy éve dolgozik megbízási szerződésre egy cégnél, de a tartós munkaviszonyba való felvétel során mégsem felelnek meg, annak ellenére sem, hogy például középfokú végzettséggel rendelkeznek” – magyarázta Ján Richter miniszter. 
 
A tartósan regisztrált munkanélküliek közül 77 500-nak van középfokú végzettsége, 50 ezer csak alapfokú végzettséggel rendelkezik, 12 ezren pedig az alapiskolát sem fejezték be. A miniszter szerint furcsa, hogy 8 ezer felsőfokú végzettségű tartós munkanélkülit tartanak nyilván, 200-nak pedig PhD-fokozata is van. 

***

Állástalanság 
májusban 
Járás Munkanélküliség 
1. Rimaszombati 25,87% 
2. Nagyrőcei 22,45% 
3.Késmárki 21,45% 
4. Rozsnyói 20,03% 
5. Poltári 19,26% 
... 
75. Nagyszombati 4,64% 
76. Pöstyéni 4,49% 
77. Pozsony I. 4,22% 
78. Pozsony V. 4,10% 
79. Galántai 3,76% 
Forrás: upsvar.sk
 
(lpj)
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
groh

Csorbul az iskolaválasztási jog

Gyatlov-rejtély

Az orosz ügyészség azt állítja, hogy hatvan év után megoldották a Gyatlov-rejtélyt

párakapu vágsellye

Vágsellyén felfrissülhetnek a párakapuk alatt és a szökőkutaknál

a

Folytatják az utak felújítását

Sulík

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Lewis Hamilton
Frissítve

Hamilton indul a pole pozícióból a Stájer Nagydíjon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.