Közélet

Simon Zsolt: Diego Rodát melegebb tájakra küldtem

Simon Zsolt kétszer is találkozott az egyik kelet-szlovákiai olasz vállalkozóval, akinek a neve felmerült a Kuciak-ügy kapcsán. Erről és a kormánykoalíció helyzetéről is kérdeztük.
Finta Márk

2018. március 1. 12:27

Simon Zsolt - Kép: Martin Domok/Plus 7 dní

Felszólította korábbi párttársait a koalícióból való kilépésre. Ön szerint ez megtörténik?

Két évvel ezelőtt, mikor ez a kormány megalakult, azt mondtam a Híddal kapcsolatban, hogy a koalícióba lépés nagyon rossz a párt számára és az ország számára is. Nem lehet összeállni olyan emberekkel, akik kiűzték ebből az országból Malina Hedviget, és olyan helyzetbe hozták az államot, hogy az emberek már nem bíznak meg a rendőrség tisztességességében, a bíróságok döntéseiben, és elveszítették a bizalmat az államban. Mindezt Ficónak és Kaliňáknak köszönhetően. 2016-ban már két választási időszakon át kormányoztak, ismertük őket. Látni lehetett a módszereiket, botrányaikat, és hogy hová sodorják az országot. Akkor a Híd nem hallgatott rám, a többség úgy döntött, hogy kormányozni akar. Csalódott vagyok, hogy az elmúlt időszakban a volt párttársaim nemcsak hogy támogatták a Smer, de még védték is botrányos ügyeiket, és ünnepelték eredményeiket, és azt, milyen jól együtt lehet dolgozni velük. Az eddigi botrányok és az új információk tükrében, melyek szerint fennáll a gyanú, hogy az olasz maffia beférkőzött a kormányhivatalba, azt gondolom, ha még van egy kis büszkeség és igazságérzet a volt kollégáimban, akkor egy további percet sem töltenek el Robert Ficóval a kormányban. Attól a kormánytól, melyben ott van Fico és Kaliňák, még a hivatalnoki kormány is jobb.

2018. március 1. 10:33

Simon Zsolt a kormánykoalícióból való távozásra szólította fel a Hidat

Ján Kuciak utolsó cikke szerint az olasz maffiaközeli cégeknek több millió eurónyi EU-s pénzt sikerült szerezniük a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökségen (PPA) keresztül. Ez a rendszer még az ön idejében jött létre a földművelésügyi minisztériumban, és átláthatónak tűnt. Mi romlott el?

Nem létezik olyan rendszer, melyet nem lehet megkerülni, nem lehet benne embereket megvásárolni. Erre a rendőrségnek és a titkosszolgálatnak kellett volna rájönnie. Ellenőrizni kell az összes döntést évekre visszamenően, történt-e hiba, és ha igen, hol. Bárki legyen is a felelős, annak vállalnia kell azt.

A Kuciak cikkében emlegetett olaszok Kelet-Szlovákiában voltak aktívak, ahol önnek is sok érdekeltsége van. Találkozott velük valaha, ismerte őket?

Diego Rodával kétszer találkoztam. Egyszer még abban az időben, 2002 nyarán, mikor még nem voltam miniszter: birkákat szerettem volna vásárolni, és egy rozsnyói cégen át jutottam el hozzájuk. Kelet-Szlovákiában találkoztam Rodával, és nagyon rossz benyomást tett rám, nem lett semmi az üzletből. Egy évvel később ismét találkoztunk, 2003 nyarán, mikor a szárazság okozta kár felmérésével kapcsolatban voltam Kelet-Szlovákiában. Odajött a terepszemlére, én viszont melegebb éghajlatra küldtem. Annyira rossz benyomást tett rám, hogy máig emlékszem rá, és miniszterségem idején nagyon távol tartottam magam tőle.

Próbálkozott valamilyen módon?

2003-ban én teljesen egyértelműen a tudtára adtam, hogy nem vezet hozzám út, és nincs tudomásom arról, hogy bármilyen módon is segítettem volna neki.

2018. február 28. 08:26

Megjelent Kuciak utolsó, befejezetlen cikke: az olasz maffia és a smeresek kapcsolatáról szól

Jelenleg inogni látszik a koalíció. Ön szerint bukni fog a kormány?

Az utóbbi időben bármilyen nagyobb botrány derül ki, egy-két lépésben Robert Ficóhoz jutottunk. Gondoljunk például a Bašternák-ügyre: kiderült, hogy nála lakik. Ebben az ügyben pedig kiderült, hogy az ő párttársai együtt vállalkoztak ezekkel az alakokkal. Nem az a kérdés, hogy Robert Fico elbukik-e, hanem az, hogy van-e esélye egy jobb országra a szlovák állampolgároknak. Ha a Híd egyetlen egy napot is eltölt a Smerrel, teljes mértékben részt vállal az összes botrányért.

Amennyiben bukik a kormány, és előrehozott választásokra kerülne sor, hogy képzeli el a politikai jövőjét?

Ezzel abszolút nem foglalkozom, ahogy akkor sem foglalkoztam a politikai jövőmmel, mikor két évvel ezelőtt azt mondtam, nem szabad ebbe a kormányba belépni.

Önnek ajánljuk

Megszavazta az Európai Néppárt a Fidesz tagságának felfüggesztését

Az értelmiségi szupersztárok felemelkedése

Felújították a galántai kórház pszichiátriai osztályát

Szlovákia továbbra is ellenőrzi a lengyel húsbehozatalt

Újabb állami támogatás 
a napkollektorokra

Az aktivisták betiltanák a prémtenyésztést

Legfrissebb galériák
Olvasta már?