Közélet

Silány minőségű importborok

Pozsony | A szlovákiai borászokat is érzékenyen érinti a koronavírus-járvány, emiatt ugyanis visszaesett az általuk előállított prémium borok értékesítése, miközben a szlovákiai üzleteket olcsó, ám silány minőségű importborokkal árasztja el a külföldi konkurencia.
Susla Béla

2020. június 8. 14:00

szőlő bor
Jó alapanyagból jó borokat készítenek a dél-szlovákiai borászatok. - TASR/AP-felvétel

Az uniós tagországokból behozott olcsó importbor már huzamosabb ideje rengeteg gondot okoz a szlovákiai termelőknek – nyilatkozta Jaroslava Kaňuchová Pátková, a Szlovákiai Szőlészek és Borászok Szövetségének (ZVVS) ügyvezető igazgatója. A nagy mennyiségű behozatal szerinte részben az egyes országok támogatáspolitikájával magyarázható, nem szabadna megfeledkeznünk azonban az eltérő szőlőtermelési technológiákról sem. „A nyugat-európai szőlőtermesztők hektáronkénti átlagtermése a 10–20 tonnát is eléri, szemben a szlovákiai szőlészek 5 tonnás átlagtermésével. Persze, Szlovákián belül is jelentős eltérések lehetnek, van, ahol hektáronként csak 3, másutt azonban akár 10 tonna szőlő is megterem” – mondta Pátková.

Az ágazati szakmai szövetség vezetője szerint komoly probléma az is, hogy az Európai Unió piacain a korábbiakhoz képest kisebb mértékben fogynak a prémium borok. „Szlovákia előkelő helyet foglal el a minőségi borokat gyártó országok mezőnyében. Számos nemzetközi megmérettetésen eredményesen helytálltunk a minőségi borainkkal. Az Európai Unió többi országához hasonlóan azonban jelenleg Szlovákiának is gondjai vannak ezek értékesítésével. Annak ellenére, hogy létezik egy egységes európai borpiaci rendszer, várhatóan minden uniós tagország más-más módon fog reagálni a túlkínálatra” – mondta el Pátková.

A szlovákiai szőlőtermesztőknek és borászoknak nem árt tisztában lenniük azzal, kire is számíthatnak a jelenlegi válsághelyzetben. Az EU erre is támogatásokat különített el a közös borpiaci rendszeréből, amelyből azonban Szlovákia már két évre előre kimerítette a forrásait. „Mi ebből fedeztük a szőlészetek felújítását, hogy versenyképesek tudjunk maradni az európai mezőnyben. Hektáronkénti átlagban mi is szeretnénk elérni a 10 tonnás termést. Erre mentek tehát elsősorban a Szlovákiának járó pénzek a közös uniós borpiaci rendszerből” – részletezte Pátková. Szerinte egy-egy szőlészet kialakítása akár évtizedeket vehet igénybe, míg például a búzát az egyik évben az egyik parcellán termeszti a gazda, a következőben pedig már egy másikon.

Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS) márciusban és áprilisban a szőlészetekről és a borgyártásról szóló hatályos törvény értelmében 70 ellenőrzést végzett különböző gyártóhelyeken, raktárakban és kereskedelmi egységekben, és 33 esetben ellenőrizték a harmadik országokból behozott borok minőségét is. A helyszíni ellenőrzések során a hivatal ellenőrei nem tapasztaltak hiányosságokat. Másképpen alakult viszont a helyzet a mintavételeket követően a laboratóriumi elemzések során. Az ŠVPS munkatársai hiányosságokat tapasztaltak a macedóniai és magyarországi boroknál, valamint az uniós borkeverékeknél is.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Rastislav Káčer

Nincs egyetértés a Beneš-dekrétumok kérdésében – nem írták alá a szlovák-magyar vegyesbizottság ülésének jegyzőkönyvét

Figyelmeztetnek a meteorológusok!

Csökkent az orosz olaj- és gáztermelés márciusban

Megállapodás született az EU-ban az orosz olaj árplafonjáról

Szlovák Posta

Az elmúlt időszakban nem érkezett gyanús küldemény a nagykövetségre

Kikapcsolta szobatársa lélegeztetőgépét, mert zavarta a hangja

Kikapcsolta szobatársa lélegeztetőgépét, mert zavarta a hangja

d

KVÍZ: Tudod, mekkora büntetés jár a következő kihágásokért?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.