Közélet

Šefčovič jogász-koncipiensi gyakorlata miatt támadja Čaputovát

Pozsony | Maroš Šefčovič jogász-koncipiensi gyakorlata miatt támadja Zuzana Čaputovát. Az államfőjelölt szerint vetélytársa szabályt sértett, amikor koncipiensi gyakorlata alatt vállalkozó is volt.
TASR

2019. március 23. 14:47

- TASR-felvétel

Čaputová úgy véli, Šefčovič ellenkampányt folytat, és meggyőződése, hogy jogász-koncipiensi gyakorlata alatt az akkori törvényeknek megfelelően járt el.

"A szabályok egyértelműek - az ügyvéd köteles minden olyan körülményt ismertetni az ügyvédi kamarával, amely az ügyvédi tevékenység felfüggesztését vagy az ügyvédi jegyzékből való kihúzását vonhatja maga után. Nem találtam egyetlen olyan értelmezést sem, amely szerint a koncipiensi gyakorlat és a vállalkozói tevékenység azonos időben lenne végezhető" - nyilatkozta Šefčovič.

Čaputová szerint azokban az években ez teljesen elfogadott volt. Hozzátette: amikor gyakorlatát végezte, nem volt köteles bejelenteni a vállalkozói tevékenységét a kamaránál, amennyiben az nem jogtanácsadás volt. És ezt ma a kamara is megerősítette.

Šefčovič továbbá azzal próbálkozott, hogy koncipiensi gyakorlatát Čaputová egy Besztercebányán bejegyzett ügyvédi irodában végezte, holott a bejelentett lakhelye Bazinban volt. Čaputová szerint abban az időben ez szintén megengedett volt.

A legerősebb jelölt arra szólította fel Šefčovičot, hogy ne támadja őt olyan törvényekre hivatkozva, amik jóval az eset után léptek életbe.

Šefčovič egy csehországi esettel érvelt, amikor a cseh igazságügyi miniszternek éppen emiatt kellett lemondania. Szerinte ezek olyan körülmények, amiket ellenfelének meg kell magyaráznia, és azt "nem teheti csupán egy Facebook-bejegyzésben".
Az ügyvédi kamara állásfoglalása Šefčovič szerint nem egyértelmű, ezért ő még vitázna a témáról tovább.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ukrán elnökválasztás - Porosenko elismerte vereségét

Chelsea- és Napoli-meccs a mai topligás focikínálat

Frissítve

Kétszáz fölé emelkedett a Srí Lanka-i merényletek halálos áldozatainak száma

Megosztottság helyett magyar lista, valódi tartalommal

VIDEÓ: Tömegverekedés tört ki az NBA-meccsen

Lángol az erdő Poprád mellett, már több mint százan oltják a tüzet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?