Rudolf Kusý továbbra is szabadlábon védekezhet

Rudolf Kusý

Rudolf Kusý, Pozsony–Újváros volt polgármestere továbbra is szabadlábon védekezhet - döntött hétfőn a Legfelsőbb Bíróság (NS), és elutasította a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyészének panaszát a Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) korábbi döntése ellen.

A volt polgármestert kenőpénz elfogadásával gyanúsítják. Az ügyész indítványozta előzetes letartóztatásba helyezését. Ezt olyankor alkalmazzák, ha fennáll a veszélye, hogy a gyanúsított befolyásolhatja a tanúkat, a szakértőket vagy a többi gyanúsítottat, illetve akadályozhatja a nyomozást. Mindkét bíróság megállapította, hogy a gyanú megalapozott, de nem találtak okot az előzetes letartóztatásba helyezésre. „A bűnösség vagy az ártatlanság kérdését nem vizsgáltuk” – hangsúlyozta a Legfelsőbb Bíróság szenátusának elnöke.

A volt polgármester remélte, hogy a Legfelsőbb Bíróság úgy dönt, szabadlábon maradhat. Úgy fogalmazott, „érthető, hogy hálás” a döntésért. Ügyvédje, Eva Miššíková elégedett a bíróság döntésével, de bővebben nem kommentálta az ügyet. „A tényeket nem fogjuk elemezni. Előttünk áll a vizsgálat, amelyet eddig nem megfelelően folytattak le. Miután ügyfelemet meggyanúsították, nem hallgatták ki a kulcsfontosságú tanúkat” – hangsúlyozta.

A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze elfogadja a fellebbviteli bíróság döntését, amely nem látta indokoltnak a gyanúsított előzetes letartóztatásba helyezését. „Egyértelmű állásfoglalást kaptunk a bíróságtól arra nézve, hogy a cselekmény valóban megtörtént” – mondta az ügyész.

A rendőrség gyanúja szerint 2022 szeptemberében Rudolf Kusý közvetítőkön keresztül 150 ezer euró kenőpénzt kért egy befektetőtől azért, hogy a pozsonyi Kramáren, a Vlárska övezetben kiadja a határozatot két lakóház építésérének ügyében. „Ártatlannak érzem magam, nem kértem kenőpénzt” – ismételte meg Kusý a Legfelsőbb Bíróságon, és hozzátette, nincs ok arra, hogy őrizetben tartsák. Miután meggyanúsították, lemondott polgármesteri tisztségéről. Ezt nem sokkal hivatali idejének lejárta előtt jelentette be.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?