Romlik a lakosság mentális egészsége

depresszió k

A tavalyi évhez képest tíz százalékkal nőtt a pszichiátriai szakrendelők pácienseinek száma. Mentális betegség miatt 2022-ben több ember szorult kórházi ellátásra is, több mint 10 ezer esetben az alkoholfüggőség okozta a problémát – derül ki az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) legfrissebb adataiból.

Az egészségügyi adatokért felelős hivatal közleményében emlékeztetett, a statisztikák szerint a koronavírus-járvány kitörése előtt az Európai Unióban minden hatodik ember szenvedett mentális problémáktól, a világjárvány után azonban tovább súlyosbodott a helyzet. „Az európaiak egyetértenek abban, hogy a közelmúlt világeseményei jelentősen befolyásolták a lelki egészségüket” – tette hozzá Veronika Daničová, az NCZI szóvivője a nemrégiben nyilvánosságra hozott Eurobarométer- felmérés megállapításaira hivatkozva.

Ami a hazai adatokat illeti, 2022- ben közel kétmillió látogatást regisztráltak a pszichiátriai járóbeteg-szakrendelőkben, ami 4,5%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Összesen 417 530 személyt vizsgáltak meg – 40 ezerrel többet, mint tavaly. Ez éves szinten 10,7%- os növekedésnek felel meg. A legtöbb páciens a 45 és 59 év közötti korcsoportból került ki, de az előző évhez képest minden korosztályban növekedés figyelhető meg.

Több fiatal

Jelentős emelkedés tapasztalható az újonnan diagnosztizált páciensek körében is – 2022-ben több mint 67 ezer embernél állapítottak meg életükben először mentális zavart, ami 4064 fővel (6,4%-kal) több, mint egy évvel korábban. A nők száma (53,7%) ebben a kategóriában kissé meghaladja a férfiakét (46,3%), a betegek korösszetételét tekintve pedig jelentős növekedés tapasztalható a serdülők (15 és 19 év közöttiek) korosztályában – 750-nel több kamasznál észleltek mentális problémát az elmúlt időszakban. Az újonnan diagnosztizált betegek számának éves növekedése javarészt a pszichoaktív anyagok használata által okozott pszichiátriai és viselkedési zavarok gyakoribb előfordulásának tudható be (10,7%-os növekedés).

Pusztító alkohol

Az előző évekhez hasonlóan a kórházi felvételek legnagyobb részét (több mint 10 ezer felvételt) az alkoholfogyasztás okozta mentális és viselkedési zavarok tették ki. A második leggyakoribb diagnóziscsoportot a skizofrénia, illetve a téveszmés zavarok jelentették. A férfiak magasan vezetnek az alkoholfogyasztásból adódó mentális problémák terén, a társadalmi-gazdasági jellemzők szerint az egyedülálló férfiak és az egyedülálló nők kerültek leggyakrabban pszichiátriai diagnózissal kórházba. Ami a munkahelyi státuszt illeti, a munkanélküli férfiak és a nyugdíjas nők esetében nyújtottak leggyakrabban kórházi kezelést.

A regionális bontást tekintve Kassa megyében és Trencsén megyében igényelt a legtöbb személy szakellátást mentális betegség miatt.

Az NCZI adatai kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a mentális egészség témája még ma is gyakran tabunak számít, így a hivatalos statisztikák nem mindig tükrözik pontosan a valóságot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?