Romákat is alkalmaznának a Kassa melletti Volvóban

Romákat is alkalmaznának a Kassa melletti Volvóban

Robert Fico (Smer) kormányfő a csütörtöki kihelyezett kormányülést követően elmondta, Szlovákia olyan ország, ahol már most is akut hiány van szakképzett munkaerőből. A megjelent miniszterekkel és az autóipari képviselőkkel a szlovákiai autógyártás jövőjéről tárgyaltak. 

„Ne feledjük, hogy Szlovákiában olyan sok autógyárunk van, hogy a legyártott autók a bruttó hazai termékek (HDP) 10%-át teszik ki. A mi, viszonylag kis országunk esetében ez egymillió autót jelent, ami a lakosság számához képest világrekordnak számít. Mindez úgy, hogy még be sem indult az autógyártás a Volvo most épülő gyárában. Éppen ezért ilyen körülmények között nem engedhetjük meg magunknak, hogy kockáztassuk Szlovákia elektromobilitására való átállását. Kötelességünk mindenben segíteni a nálunk működő autógyárakat, hogy Szlovákia továbbra is vonzó maradjon az iparágnak.  Ennek ellenére továbbra is látszik, hogy már most is akut hiány van a szakképzett munkaerőből” – mondta a sajtótájékoztató során Robert Fico azzal, hogy Szlovákiában a munkanélküliségi ráta 4 jelenleg százalék alatt van, de a munkanélküliek jelentős részét azok képezik, akik már huzamosabb ideje nem dolgoztak és teljesen elszoktak a munkába járástól. 

Fico szerint ebben a környezetben pontosan ezért olyan nehéz elegendő szakképzett munkást találni.

 „Ezért fontos a határon túli munkaerőpiacra is kitekintenünk, hogy szakképzett munkaerőt találjunk. Egy másik probléma, amellyel az elkövetkezendő hónapokban meg kell küzdenünk, az, hogy a hazai iskolák által biztosított kínálatunkat a gyakorlat igényeihez igazítsuk. Azokra a szakmákra kell összpontosítanunk, amelyekre a jövőben szükség lesz az autóiparban” – mondta.

Szerinte egy másik nagy kérdés a környezetvédelem, mivel az elektromobilitás bevezetése óriási nyomást gyakorol a környezetvédelemmel kapcsolatos folyamatokra. Az is kérdés, hogy Szlovákiának lesz-e elég villamos energiája egy ilyen tömeges átálláshoz, ugyanis ha egy gyár évente körülbelül 400 000 elektromos autót fog gyártani, akkor valakinek fel kell töltenie a használatban lévő akkumulátorokat. 

„Ez óriási nyomást fog gyakorolni a hálózatra, ezért volt jelen az ülésen az energiaügyi szabályozó hatóságnak elnöke is” – konstatálta az államfő. 

Egyes elemzések szerint 2040-ig akár 83 százalékkal is emelkedhet Szlovákia áramfogyasztása. Ez miatt az átviteli hálózatok minőségének ellenőrzésére is szükség van, de az is nyilvánvaló, hogy az atomenergia útján lépnének tovább. Nem zárták ki a jászlóapátszentmihályi (Jaslovské Bohunice) atomerőmű továbbfejlesztését, ugyanakkor jövőt látnak az úgynevezett kisebb, alacsonyabb teljesítményű, minireaktorok építésében is. Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság alelnöke úgy véli, mindenekelőtt arról van szó, hogyan lehet Szlovákiának is több villamos energiát biztosítani. 

„Egyszerűen fogalmazva, ha környezetbarát ország akarunk lenni, és 2050-ig lényegében az egész ipart villamosítani akarjuk, akkor a jelenleginél akár 3,5-szer több villamos energiára lesz szükségünk. Ehhez kell alkalmazkodnunk, és igazítanunk az erőforrásokat. Az átviteli hálózatokat is fejleszteni kell és digitalizálni, hogy például az elektromos autók akkumulátorai egyfajta tartalékrendszerként is szolgálhassanak, amelyek képesek majd kompenzálni az átviteli hálózatok ingadozásait. Ezért nagyon jó, hogy a mai kormányhatározat arra is kitért, hogy Szlovákiában a jövőben nagyobb áramfogyasztásra kell számítani” – mondta Šefčovič.

Denisa Saková gazdasági miniszter (Hlas) szerint a kormány elsőrendű érdeke, hogy együttműködjön az autógyárakkal, éppen ezért fontos, hogy szakképzett munkásokat biztosítsanak, ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy minden vállalat különböző és mindegyiknek megvan a saját követelménye. Erik Tomáš (Hlas) munkakügyi miniszter úgy véli, óriási kihívást jelent, hogy a Volvo-beruházással kapcsolatban 25 000 szakképzett munkavállalót kell felkészíteni. Nemcsak a Volvo és nemcsak az autóipar, hanem az egész iparág számára, mivel a Volvónak közel 5000 alkalmazottra van szüksége az üzemében, plusz további 12 000-re a különböző alvállalkozói tevékenységekhez. 

„Természetesen számítunk a munkavállalók elvándorlására az autógyárak között, ami miatt szükségünk lesz az új munkavállalókra, hogy fedezzük a hiányokat. Az iparágon belül is számítunk a munkavállalók áthelyezésére és migrációjára. A munkaügyi, szociális és családügyi minisztérium ma egy komoly feladatot kapott a kormánytól, amelyet természetesen teljesíteni akar. A lehető legtöbb szlovák állampolgárt fel kell készítenünk arra, hogy az egész iparágban, beleértve a Volvo autógyárat is, a különböző képzési programok keretében minél több szlovák állampolgárt alkalmazzanak. Ezenkívül két nagy EU-s forrásból megvalósuló projektünk is folyamatban van” – mondta Tomáš.

 A tárcavezető beszéde második részében azt is megjegyezte, hogy a Volvo Kassa határában épülő gyára érdekelt a romák foglalkoztatásában. 

„A minisztériumnak még egy speciális programja is van, mégpedig hogy segítsük a romák foglalkoztatását a Volvóban. A második lehetőség, hogy egy speciálisan erre szakosodott szociális vállalkozásban készítjük fel őket a foglalkoztatásra, majd áthelyezzük őket a Volvóba” – tette hozzá Erik Tomáš.

Demonstráció

A kassai Technicom épületében ülésező minisztereket egy nagyjából harmincfős csoport várta, akik a tárcavezetőket különféle bekiabálásokkal, síp- és füttyszóval fogadták. 

„Egy viszonylag szerény, de nagyon színes társaság gyűlt össze itt ma reggel, hogy kifejezzük egyet nem értésünket a jelenlegi, mondhatni már-már bűnügyi szervezetként működő kormány ellen. Úgy érezzük, ez a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy felborítsa a jogi alapokon működő államot és a demokráciát. Szlovákia már sok mindent megélt, köztük a jól ismert Mečiar-korszakot, de ami most történik, az elfogadhatatlan. Amíg az emberek elfogadják azt, ami idehaza történik, és amíg nem vonulnak ki az utcára, ezek a politikusok azt tesznek, amit akarnak” – mondta az újságíróknak Igor Kupec kassai aktivista, a kormányülés előtti minidemonstráció egyik résztvevője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?