Közélet

Rigó Konrád szerint nyelvrendőrség nem létezik

Pozsony | Rigó Konrád kulturális államtitkár a Pátria Rádió ma reggeli műsorában a közelmúltban sokat emlegetett bősi esetről, a nyelvtörvény betartását ellenőrzők ügyéről beszélt, akiket szerinte nem szabadna nyelvrendőröknek hívni.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. október 31. 17:37

A szaktárca képviselője kifejezte megértését, több állításban igazat ad a felháborodásnak, hiszen nagyon érzékeny kérdésről van szó. Viszont elmondta azt is, hogy mindennemű ellenőrzés a komfortzónánkon kívül esik, és nem ért egyet a szlovákiai magyarság több jeles képviselőjével, amiért olyan szavakkal élnek, mint a nyelvrendőrség, razzia vagy sikanírozás.

“A szavaknak súlya és következményei vannak. Tehát aki ilyen szavakat használ, mint a nyelvrendőrség, razzia, kommandó vagy sikanírozás az hangulatot és akár félelmet kelt az emberekben, ami borzasztóan veszélyes dolog. Aki ilyen fogalmakat használ, az árt a szlovákiai magyarságnak” - állítja Rigó.

NYELVRENDŐRÖK JÁRTAK BŐSÖN

Az államtitkár úgy véli, a sajtóban túl sok a pontatlanság ebben a kérdésben, az emberek már nem egy objektív igazságot olvasnak és hallanak a médiából. Elmondása szerint még a korábbi államtitkár idején, augusztus 19-én történt bősi eset nem arról szólt, hogy a magyar feliratokat eltüntessék, hanem a szlovák feliratokat akarják feltüntettetni az ellenőrök. “Hogy konkrét példával éljünk: a cserkészek faliújságjának korrekciója, illetve annak követelése téves információ, hiszen az augusztus 26-án kiadott jegyzőkönyvben nincs ezzel kapcsolatos utasítás” - nyilatkozta Rigó.

Mindemellet a reggeli beszélgetésben a felek azt is megvitatták, hogy nyelvrendőrök nem léteznek. A minisztérium állami nyelvvel foglalkozó szakosztálya mindössze háromtagú, amely többszöri panasz esetén ellenőrizni is jár, viszont szó sincs rendőrségről. A bizottság dolga, hogy ellenőrizze a nyelvtörvény betartását, még akkor is, ha ez a kulturális minisztérium számára is olykor kellemetlen. A szaktárca képviselője kihangsúlyozta, hogy a tárca nem magától írja ki az ellenőrzéseket, hanem kétes szándékú polgárok bejelentése alapján kénytelen így cselekedni. Így feltételezhetjük, hogy a törvény előírásainak minimális betartása javíthatna a bejelentések mennyiségén és minőségén is.

"BOŽE, POŽEHNAJ MAĎARA" - IZSÁN MÉG A HIMNUSZT IS LEFORDÍTTATTÁK

A sajtó több ízben felhozta, hogy a hivatalok nagyon aktívan próbálják betartatni a nyelvtörvényt, de hiányolta a kisebbségi nyelvhasználati törvény ellenőrzését. Az államtitkár azt is tisztázta a Reggeliben, hogy a kulturális minisztérium hatáskörébe az államnyelv tartozik. A kisebbségi nyelvhasználati törvény a kormányhivatal hatásköre, ahol most a kisebbségi kormánybiztos foglalkozik ezzel a kérdéssel. Természetesen, fokozottan figyelni kell arra, hogy a kisebbségi nyelvhasználat ne sérüljön.

Rigó Konrád szerint, az ilyen eseteket felesleges túlreagálnunk, inkább következetesen élnünk  kell jogainkkal, hiszen több olyan kisebbségi nyelvi jogunk van, amit nem használunk. “Bős esetében például helyi rendeletek, általános érvényű rendeletek, a képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvei. Ezek mind olyan dolgok, amik nagyon komolyan befolyásolják a polgárok életét egy községben. De példaként említhetem a pályázati kiírásokat, versenykiírásokat is, amelyekre cégek jelentkezhetnek. Ez mind csak szlovákul jelent meg eddig Bős honlapján. Én azt tudom minden egyes községnek javasolni és buzdítani mindenkit arra, hogy éljünk a jogainkkal, használjuk ki ezeket a legbővebb skálán, és akkor sokkal könnyebben fogunk ebben a témában tájékozódni” - mondta Rigó.

KOMMENTÁRUNK A TÉMÁBAN - BUZERÁLJUK A KISEBBET!

A magyar-szlovák jó viszonyra irányuló kritikára a kulturális államtitkár azzal reagált, hogy pont a jó viszony miatt sikerül több mindent ezzel a koalíciós kormánnyal elérni. “Azaz a Kisebbségi Kulturális Alap létrejötte, a kisiskolák jogállásának biztosítása, a kisebbségi nyelvhasználat gyakorlatba való átültetése. Nem szeretnék ebből politikai kérdést csinálni, örülnék, ha más sem tenné. Ahogy már mondtam, ha nagyon erős szavakat használunk, amiknek következményei vannak, akkor azzal csak ártunk a szlovákiai magyarságnak, azt pedig én semmiképpen nem szeretném” - zárta Rigó.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Matovič: A legfontosabb intézkedés az, hogy betartsuk a jelenlegieket

Mokos Attila

Komáromból ősz óta nem mozdul

koronavírus

1800 felett a PCR-teszttel azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, 114-en elhunytak

koronavírus-vakcina

Az újraoltások arányát tekintve Szerbia vezet Európában

Orbán Viktor

Beoltották Orbán Viktort

diákmunka k

A legtöbb cégnek megérheti diákokat foglalkoztatni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.