Közélet

Richter: Áprilisban csaknem 1100 vendégmunkás érkezett az EU-ból Szlovákiába

Pozsony | A legtöbb külföldi vendégmunkás Szlovákiában európai uniós állampolgár, 2018 áprilisában csaknem 1100 dolgozó érkezett az EU-ból Szlovákiába. Ezt pénteki sajtótájékoztatóján jelentette ki Ján Richter (Smer-SD) munkaügyi miniszter.
TASR

2018. május 18. 18:33

- SITA-felvétel

A miniszter hozzátette, hogy jelenleg 53 690 legálisan dolgozó külföldi állampolgár tartózkodik az országban. Közülük 30 000 az európai uniós állampolgár, és 23 000 a harmadik országokból származó. A múlt hónapban 1100 EU-ból, főleg a Balkánról származó vendégmunkás érkezett, elsősorban bolgárok és románok. Ami a harmadik országokat illeti, áprilisban valamelyest csökkent az újonnan érkezett szerb vendégmunkások száma. A nem EU-tagállamok közül Ukrajnából érkeztek a legtöbben. 

2018. május 2. 12:03

Egyre több az illegális vendégmunkás Szlovákiában

A miniszter felhívta a figyelmet, hogy áprilisban megkezdődnek az idénymunkák, melyekre gyakran alkalmaznak külföldi állampolgárokat. Tavaly összesen 960 szezonmunkára érkező vendégmunkást tartottak nyilván. Idén áprilisban 342 ilyen jellegű munkavállalói engedélyt adtak ki. Ebből Richter arra következtet, hogy az idei számok meg fogják haladni a 2017-eseket.

Hozzátette: nemsokára elkészül a hiányszakmák listája, melyet a munkáltatókkal közösen állítanak össze. A lista 182 szakmát tartalmaz majd, ebből több mint 40 az egészségügy területét érinti.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Épülhetne az első felhőkarcoló

Kéttonnás kőtömb zuhanhatott a jókai fiúra

TRAGÉDIA: Tartálykocsi gázolt halálra egy fiatalt Szentgyörgyön

Szabadulna kritikusaitól a polgármester

VIDEÓ: Nem sokon múlt a tragédia a Szoroskőn

Bajnokok Ligája a tévében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?