Közélet

Rendkívüli juttatásban részesülnek az országos tesztelés mindkét napján részt vevő egészségügyi dolgozók

Pozsony | Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök csütörtök esti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy egyes médiumok és a Szlovákiai Háziorvosok Szövetsége (SVLS), de mások is szabotálni akarják az országos tesztelést.
Czímer Gábor

2020. október 29. 17:11

Frissítve
Igor Matovič
- TASR-felvétel

„Nem fogom engedni, hogy szabotálják” – jelentette ki a kormányfő. Elmondta, nincs elég egészségügyi személyzet a mintavételi pontok csapatainak feltöltésére.

Matovič arra kérte az egy napra bejelentkező egészségügyi dolgozókat, hogy vállalják el a második napot is. Ha így tesznek, akkor rendkívüli 500 eurós juttatásban részesülnek. Hozzátette: ez az ő személyes döntése, de bízik benne, hogy a koalíció is rá fog bólintani.

Matovič elmondása szerint egy mintavételi helyen két egészségügyi dolgozónak kell majd szolgálatot teljesíteni. Úgy kalkulálnak, hogy egy-egy helyszínen 1000 szűrővizsgálatot fognak elvégezni. Olyan régióban, ahol a pozitív esetek aránya 0 % lesz, az egészségügyi dolgozók 700 eurót fognak kapni.

„Az első és a második napért száz-száz eurót, plusz rendkívüli jutalomként 500 eurót” – közölte a kormányfő. Ez az összeg még emelkedhet a pozitív teszteredményt produkálók számától függően. A kormányfő szerint olyan régiókban, ahol a teszteltek négy százaléka lesz pozitív, egy-egy egészségügyi dolgozó két nap alatt akár 1100 eurót is kereshet. A pénzt a novemberi fizetéssel együtt fogják utalni.

A rendkívüli juttatással a miniszterelnök azt szeretné elkerülni, hogy az egészségügyi dolgozókat vezényelni kelljen. Ez ugyanis azt jelentené, hogy az érintett személyeket a kormányzat kötelezné arra, hogy vegyenek részt a tesztelés lebonyolításában.

Matovič arra számít, hogy a pozitív teszteredményt produkálók aránya 2 % körül fog alakulni az országos tesztelésen.

„Az állam még soha nem fizetett állami alkalmazottaknak ilyen nagyvonalú jutalmakat. Ugyanakkor a dolgozóknak még soha nem kellett ilyen sokat kockáztatniuk, és még soha nem volt ilyen óriási ellenszél azok részéről, akiktől segítséget vártunk” – hangsúlyozta Matovič. Hozzátette: nem szabad irigyelni az egészségügyi dolgozóktól a jutalmat, hiszen az ő feladatuk az életmentés.

Délelőtti sajtótájékoztatóján Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter megköszönte az önkormányzatoknak az országos tesztelésre való felkészülés során a közreműködését. Elmondta, nagy segítséget jelent az is, hogy a nagyvállalatok, valamint az állami és a magánkórházak, a hadsereg, a rendőrség, a pénzügyőrség, a tűzoltó- és mentőszolgálat saját maga biztosítja az alkalmazottaik számára a tesztelési pontokat. Eddig 15 nagyvállalattal kötöttek megállapodást arról, hogy nemcsak az alkalmazottaikat fogják tesztelni. Külön tesztelnek a stratégiai vállalatok is. Ismét hangsúlyozta, hogy a mintavételi pontok biztonságosak. Szerinte nincs ok aggódni amiatt, hogy valaki esetleg ott fertőződhet meg. Egyelőre nem tudnak olyanról, hogy valaki megfertőződött volna Árvában vagy Bártfán, a vizsgálat során.

Országos tesztelés – Továbbra is várják az egészségügyi dolgozók jelentkezését

2020. október 29. 11:16

Országos tesztelés – Továbbra is várják az egészségügyi dolgozók jelentkezését

Naď szerint a többi európai ország példáján látszik, mekkora probléma előtt áll Szlovákia. „Két lehetőségünk van: vagy csak enyhe intézkedéseket hozunk, és akkor a járványgörbe nálunk még rosszabb lesz, mint Csehországban, vagy egy olyan megoldást választunk, amely alapvetően változtatja meg a helyzetet” – véli a miniszter. Arról beszélt, az országos tesztelést nem az eszközök és erőforrások pazarlásának tartja, hanem éppen ellenkezőleg, a fertőzöttek azonosítása kéthetes távlatban nagymértékben tehermentesítheti a kórházakat.

„Azt tudatosítsa mindenki, hogy ha nem teszünk valamit, akkor nemsokára a tűzoltók, a rendőrök, az orvosok és a katonák is fertőzötten járnak majd dolgozni, mert mindenki nem maradhat majd karanténban”

– mondta.

A védelmi miniszter ugyanakkor arra szólította fel a Szlovák Orvosi Kamarát (SLK), hogy váltsa le Marian Kollárt, a szervezet elnökét. Kollár ugyanis szerdán úgy fogalmazott, az országos tesztelés egy nagy kérdőjel, és nem oldja meg a járvány problémáját.

Naď szerint Kollár ezt azért mondta, mert az állam nem egy olyan vállalattal kötött üzletet, amelyben ő is érdekelt. A miniszter élesen bírálta Kollárt és arra szólította fel az orvosokat, hogy inkább a kormány törekvéseit támogassák. A Szlovákiai Háziorvosok Szövetsége (SVLS) is bírálta az országos tesztelés tervét, a szervezet szerint az akció előkészítetlen és nem előzte azt meg megfelelő szakmai konzultáció, illetve növeli a feszültséget a társadalomban. Mindez szerintük sok kérdést vet fel és növeli a bizalmatlanságot az állam vezetőivel szemben. A szervezet a miniszterelnöknek, Igor Matovičnak és az egészségügyi miniszternek, Marek Krajčínak (mindketten OĽaNO) címzett nyílt levelében a tesztelés orvosi indokoltságával, megbízhatóságával és az egész akció jogi kereteivel kapcsolatban fogalmazott meg kétségeket. Egyben hangsúlyozták, hogy a tömeges teszteléssel járó mozgás és gyülekezés növelheti a járvány terjedésének kockázatát. Arra is rámutattak, hogy szerintük a teszt eredményét rögzítő igazolás egészségügyi adatot tartalmaz, amelyet a magánszemélyeknek, így például egy bolti eladónak, de a rendőrnek sincs joga elkérni.

Az ellenzéki Smer és Hlas politikusai, bár nem tanácsolják választóiknak, hogy ne vegyenek részt a tesztelésen, nem is küldik a szimpatizánsaikat a vizsgálatra. Mindezt annak ellenére, hogy Matovič arra kérte a két pártot, támogassák az országos akciót.

Az egyesülési szándékát kinyilvánító három párt, a Híd, az MKP és az Összefogás is kommentálta az országos tesztelést. A Híd az információhiányra és az előkészítés problémájára hívta fel a figyelmet, az MKP a tesztelés fontosságát hangsúlyozza azzal, hogy a párt a regionális struktúráival igyekszik segíteni a folyamat zökkenőmentességét. Az Összefogás tagjai pedig önkéntesként segítik a tesztelést. Forró Krisztián MKP-elnök és családja részt vesz a tesztelésen, a pártvezető pedig önkéntesnek is jelentkezett, de a lakhelyén, Nagymácsédon már összeálltak a mintavételt végző csapatok. Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője Somorján segít majd a tesztelésben.

(tasr)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Joe Biden beiktatása
Frissítve

ÉLŐ: Letette a hivatali esküt Joe Biden, ő az Egyesült Államok 46. elnöke

TIS

Transparency International: csalnak a bérleti díjakra nyújtott támogatásokkal

koronavirus

A Szlovák Orvosi Kamara útmutatót kér a Covid-19-ből való felgyógyulás igazolásához

Érsekújvár

Fejlesztések az érsekújvári kórház szülészetén

Igor Matovič

4 millió vakcina megvásárlására kötött szerződést a kormány

koronavírus

Már novemberben jelen volt Szlovákiában a koronavírus brit mutációja

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.