Közélet

Razzia a D4/R7-nél

Pozsony | A rendőrség is vizsgálja, hogy vajon építettek-e be szemetet a D4-es autópálya alá. Érsek Árpád közlekedési miniszter szerint ettől függetlenül a D4/R7 egyes szakaszait március elején átadhatják.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

2020. január 31. 18:54

D4R7
- D4R7

A pozsonyi bűnügyi rendőrség csütörtökön razziázott azon a pozsonyivánkai szeméttelepen, ahol a fővárosi körgyűrű (D4) és az R7-es gyorsforgalmi út építése miatt már korábban is vizsgálódtak. 

Szemét ügy
Az OZ Triblavina nevű civil szervezet már korábban is azt állította, hogy a kérdéses szeméttelepről felaprított és földdel kevert hulladékot szállítottak a D4-es autópálya alá. A szervezet szerint az Abask Recycling nevű cég a pozsonyivánkai telepen először illegálisan kavicsot bányászott, majd a talajvíz szintje alá mélyített gödörbe szemetet töltöttek. Ezt követően további, Pozsonyból érkező szemétszállítmányokat dolgoztak fel, amit aztán az autópálya-építő cégnek adtak el. A civil szervezet már régebben feljelentést tett a cég ellen, de arra is figyelmeztetnek, hogy a vállalat továbbra is indulhat az építkezés beszállítói számára kiírt pályázaton. A pozsonyi körgyűrűt és a Felső-Csallóközön áthaladó gyorsforgalmi utat építő cég, a D4/R7 Construction visszautasítja azt az immáron rendőrségi gyanúsítást, hogy környezetkárosítást követtek volna el, de tagadta az OZ Triblavina állításait is. A cég szerint a D4/R7 építése során nem használtak fel olyan anyagokat, amelyeket ne engedélyezett volna az illetékes szlovákiai hatóság. D4R7 Construction közleményében kiemeli, hogy a felhasznált anyagokért az azokat beszállító cégek a felelősek. Nekik kell a szükséges engedélyeket beszerezniük és laboratóriumi vizsgálatokat elvégeztetniük. Hangsúlyozzák, hogy a problémás beszállító céggel tavaly szerződést bontottak.

Érsek: No problem
Érsek Árpád (Híd) közlekedési miniszter a folyamatban levő rendőrségi nyomozásról nem akart nyilatkozni. „Mi felszólítottuk a kivitelezőt, hogy a szóban forgó útszakasz nincs rendben. Az alapozásban ugyan nem találtunk szennyező anyagokat, tehát a föld nem jelent veszélyt az emberi egészségre, ám méréseink igazolták, hogy az út statikájával van a gond. A kivitelezőnek jelenleg 90 napja van arra, hogy az észlelt hiányosságot eltávolítsa, és igazolja, hogy az út rendben van, ellenkező esetben az egész szakaszt saját költségeire kell majd lebontani és újraépíteni. A labda tehát most az ő térfelükön pattog” – mondta tegnap lapunknak Érsek.

Átadnak egy szakaszt
A miniszter tegnap igazolta, hogy néhány héten belül valóban átadhatják a forgalomnak az R7-es körülbelül 25 km-es szakaszát Somorja irányából Pozsonyba. Két szakaszról van szó: a Ketelec-kereszteződés és Egyházgelle (Holice) között, valamint a D4-es körgyűrű rövidebb szakasza Csölle (Rovinka) és a Ketelec-kereszteződés között. Akik tehát Dunaszerdahelyről utaznak Pozsonyba, azok rövidesen Egyházgellénél felhajthatnak az új gyorsforgalmira, s elkerülhetik a forgalmas és túlzsúfolt elsőrendű utat. Mivel az R7-es folytatása Főrév irányába még nincs kész, az autók a Ketelec-kereszteződésen rátérnek a D4-es körgyűrű befejezett szakaszára, s Csöllénél ismét visszakanyarodnak az I/63-as főútra.

Érsek február közepén tartja hivatali ideje utolsó ellenőrző napját a D4/R7 projektjén, eddigi információk szerint minden jel arra utal, hogy az első szakaszokat március elején fogják átadni a forgalomnak. „Azt hiszem, március eleje lesz, hogy aztán ne vádoljanak azzal, hogy ezzel akarok kampányolni, hogy a választás előtt vágom el a szalagokat a gyorsforgalmi úton” – fűzte hozzá a miniszter.

A miniszter korábban azzal vádolta Nagyszombat megyét és az MKP-t, hogy ők akadályozzák az R7-es átadását. A megye és a párt szerint azonban Érsek alaptalanul vádaskodik, hiszen az út megnyitása csak a tárcán múlik. 

Demecs Péter

Czímer Gábor

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
caputova

Öt magyar professzort is kinevezett az államfő

Pellegrini

Pellegrini felszólította Gröhlinget, hogy viselkedjen „férfiként”

DAC női kézilabda

Az első hatba kerülés a célja a DAC női kézilabdacsapatának

koronavírus

A legtöbb esetben Csehországból hozták be a vírust Szlovákiába

Ľuboš Blaha

Holokauszttagadással gyanúsítja a NAKA Blahát

has hasfájás emésztés iluusztráció

Fáradtság, hasfájás, sárga bőr...

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.