Közélet

Ravasz is szegregációt lát Szepsiben

Pozsony/Szepsi | A roma közösség szegregációja a jelenleginél is tovább mélyítheti a többségi társadalom és a roma közösség közötti különbségeket – véli Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos a szepsi példáról.
Ibos Emese

2016. augusztus 12. 15:08

A kelet-szlovákiai kisvárosban egy éve két, egy „fehér” és egy „roma” alapiskola működik. A helyiek így reagáltak arra a jelenségre, hogy egyre több hátrányos helyzetű roma gyereket írattak be a város egyetlen magyar alapiskolájába. A szülők többsége a helyi egyházi alapiskola létrehozása előtt valamelyik környékbeli település iskolájába íratta gyermekét. Ők most elégedettek. „Szerencsétlen megoldásnak tartom, ha egy közösséget akár etnikum, akár képesség alapján kettéválasztunk. A legrosszabb helyzetben levő gyerekeknek nagyon sokat segít, ha együtt lehetnek a többivel. Természetesen az is nagyon fontos, hogy a jobb képességű, jobb körülmények között élő gyerekek is a lehető legjobb minőségű oktatást kapják. Szerintem a kettőnek nem kellene kizárnia egymást” – mondta Ravasz Ábel (Híd) romaügyi kormánybiztos. Nagy István, a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Alapiskola igazgatója szerint együtt nem megy. „Ezt a problémát külön kell választani. Ők képtelenek ilyen szinten beilleszkedni. Az államnak komolyan el kellene gondolnia azon, hogyan integráljuk a roma gyerekeket a tízéves tankötelezettség alatt” – mondta korábban Nagy. Papp Andrea, az állami alapiskola igazgatója szerint a roma gyerekek szempontjából is jobb, hogy két iskola van Szepsiben.

Ravasz Ábel szerint a szegregáció rossz a romákra nézve, de közvetetten és idővel élénkebben a nem roma közösségnek is problémákat okoz. „Ha engedjük, hogy egy településen a roma közösség szisztematikusan sokkal rosszabb körülmények között éljen, és rosszabb oktatást kapjon, mint a nem roma közösség, a két csoport közötti társadalmi olló még jobban szétnyílik” – figyelmeztetett Ravasz Ábel. Erre, állítása szerint számos példát lehetne felhozni a múltból. „A halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket általában speciális iskolába sorolták, s ennek a szegregációnak már látható a következménye, hiszen minél alacsonyabb az iskolázottsági szint, annál több gyereket vállalnak, annál nagyobb a munkanélküliség és annál nagyobb problémát okoz a helyi közösségeknek az együttélés” – magyarázta a kormánybiztos. Magyarán, ha néhány évvel ezelőtt egy településen szegregálták a még viszonylag kisszámú és kezelhető roma közösséget, ma ez a lépés úgy bosszulja meg magát, hogy egy sokkal nagyobb és sokkal leszakadtabb roma közösséggel kell együtt élnie a helyi közösségnek. „Arról nem beszélve, hogy sokkal nehezebb pozícióból próbáljuk meg integrálni őket” – tette hozzá Ravasz Ábel.

Ravasz: több helyen is folyik szegregált oktatás

Az oktatásügyben a romák szegregációja jó ideje tart. A magyar iskolákban eddig elsősorban az osztályok szintjén szegregáltak, Szepsi az első példa arra, hogy az elkülönülés iskolai szintre emelkedett.

Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos szerint a magyar területeken azért jobb a helyzet, mint a szlovák területeken, mert délen a romák nem telepeken, hanem félig vagy többé-kevésbé integráltan, a falvakban élnek, még ha cigánysoron is. Többé-kevésbé az iskolák is integráltak. Országszerte azonban több szegregált iskola van a Szepesség városaiban, Kassán, Eperjesen. A szegregáció kisebb településeken, mikrorégiókban is előfordul. Arra figyelmeztet, hogy a szegregáció nem önmagától és önmagáért rossz. „Ha tágabban értelmezzük a szegregáció fogalmat, akkor a magyar iskolák is szegregáltak, hiszen csak magyar gyerekek járnak oda. Azzal a különbséggel, hogy egyrészt a magyar közösség szempontjából ez önkéntes, maga szeretné, sőt igényli, hogy így legyen. Ráadásul a magyar gyerekek extra szolgáltatást kapnak a magyar iskolában. Míg a roma közösség szegregálása nem a romák, hanem a többségi társadalom döntése, amelynek tagjai nem járatják a gyerekeiket olyan iskolába, mely a romák számára a legkönnyebben elérhető, ezenfelül a roma gyerekeknek nagyon ritkán jelent hozzáadott értéket, ha szegregált vagy roma iskolába járnak” – magyarázta Ravasz Ábel. Hozzátette, van erre is példa: a körmöcbányai gimnázium, melyben idén érettségiztek először, és itt valóban romaközpontú, a romák igényeinek megfelelő oktatás folyik.

Arra is figyelmeztet, hogy csak akkor beszélhetünk roma iskoláról, ha a roma kultúrát, roma történelmet tanítják, sőt a romák számára specifikusan fontos kulturális, szociális felzárkóztatással is foglalkoznak (például pénzügyi ismeretekkel) – a roma közösségekben ezen a téren komoly problémák vannak. A kormánybiztos nem az elkülönítésben, hanem a minőségi oktatásban látja a kérdés megoldását. Véleménye szerint az lenne az ideális, ha egy iskolában a roma és a nem roma gyerek is olyan képzést kapna, amilyenre szüksége van, de ezt nem lehet kikényszeríteni. „Csak a minőségi oktatás győzheti meg azokat a szülőket, akik eddig nem vitték el a gyerekeket a többségében romák látogatta iskolából, hogy továbbra is kitartsanak mellette. Példaként a rozsnyói alapiskolát szeretném kiemelni, ahol hosszú távú munka folyik a roma és a nem roma gyerekek integrálására. Az állam támogatása mellett a helyi erők, az igazgató és a tanári kar, valamint a szülők tehetnek azért, hogy hidakat alakítsunk ki a két közösség között, amely lehetővé teszi a két fél együttélését és együttműködését” – zárta a kormánybiztos.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Változatlanul előnyös pedagógushitel

Változatlanul előnyös pedagógushitel

Zuzana Čaputová

Čaputová: Fontos, hogy a szlovákok és a magyarok azt keressék, ami összeköti őket

Ivan Korčok

Korčok: Az MKP memoranduma nem segíti elő a szlovák-magyar jószomszédi viszonyt

kovátsmarcell

Kassán szabadtéri muzsikával kezdődött a trianoni megemlékezés

pénz euró

Hasznos tudnivalók az állami kölcsönről és az ügyintézésről

Branislav Gröhling
Frissítve

Hozzájárul a tankönyvek árához az oktatási minisztérium

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.