Raši a gyógyszerhiány problémájának kezelésére szólított fel

Richard Raši

Richard Raši, a parlamenten kívüli Hlas párt alelnöke és a parlament egészségügyi bizottságának tagja a gyógyszerhiány kezelésére szólított fel. A problémára szerinte több megoldás is létezik, mint például a külföldi csomagolású gyógyszerek behozatala és az újrakivitel korlátozása. Felszólította az egészségügyi minisztériumot, hogy mielőbb alkalmazza ezeket a megoldásokat.

„A felelősök, vagyis az egészségügyi minisztérium és az Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet, arra beszélték ki magukat, hogy a gyógyszerek biztosítása egész Európában problémát jelent. Hangsúlyozzuk: a szlovákiaihoz hasonló probléma nincs sem Csehországban, sem Ausztriában, sem Magyarországon” – állapította meg a csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A probléma megoldását Raši szerint például a külföldi csomagolású gyógyszerek behozatala jelenthetné. „A törvények ezt lehetővé teszik. Elég, ha tájékoztatót teszünk a gyógyszerekhez, vagy ha átcsomagoljuk ezeket, ami pár centes kiadást jelentene” – jegyezte meg. Olyan gyógyszerek behozatalát is elképzelhetőnek tartja, amelyek nincsenek Szlovákiában regisztrálva, de ugyanolyan hatóanyagot tartalmaznak, mint az itteni hiányzó gyógyszer.

A minisztériumnak azt javasolta, hogy kezdjen tárgyalásokba a gyógyszergyártókkal. „Mégiscsak vannak Szlovákiában gyógyszeripari cégek és gyógyszergyártók. A koronavírusjárvány megmutatta, hogy éles helyzetben mindenki a saját lakosainak a biztonságát akarja biztosítani, és nem mindig lehet európai megoldást találni. (…) Ezt a helyreállítási tervből és uniós támogatásokból is lehetne finanszírozni” – tette hozzá. A gyógyszerek újrakivitelét is korlátozni kellene.

A gyógyszertárakban januárban főleg antibiotikumok, valamint láz- és fájdalomcsillapítók hiányoztak. Az egészségügyi minisztérium és az Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet akkor arról tájékoztatott, hogy a helyzet márciusban javulni fog.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?