PS: A kormány beismerte, hogy tévedett, az elévülési idő miatt ő a felelős

stevulova

A kormány beismerte, hogy tévedett, és a nemi erőszak elévülési idejével kapcsolatban kezdettől ő a felelős – jelentette ki Zuzana Števulová, a PS parlamenti képviselője arra reagálva, hogy a kormány e kérdésben a Btk. további módosítását javasolta. Michal Šimečka, a párt elnöke szerint a PS várhatóan megszavazza ezt a változtatást.

„Közösen sikerült ezt elérnünk, és nem hallgattattak el minket. A kormány beismerte azt, ami elejétől az ő felelőssége volt” – mondta Števulová, hozzátéve, hogy az elévülési időt csak a kormány orvosolhatta, mert ő rontotta el az eredeti módosítási javaslatban, nem az ellenzék, és nem Zuzana Čaputová államfő. Azt is hozzáfűzte, idejében figyelmeztették a kormánypártokat erre, amikor még az eredeti javaslatot is megváltoztathatták volna a parlamentben. Továbbra is visszautasítja, hogy a rövidebb elévülési idő hozzájárulna ahhoz, hogy a nők hamarabb bejelentsék az ellenük elkövetett nemi erőszakot.

Šimečka elmondta, a frakció még megvitatja, pontosan hogyan járnak el a javaslat parlamenti megvitatásakor, ezt a jövő hét elején ismertetik, tényszerű és szakmai hozzászólásokat terveznek. Annak következményeitől viszont tart, hogy mindkét módosításnak ugyanazon a napon kellene hatályba lépnie. Felszólította a kormányt, hogy hagyjon időt az Alkotmánybíróságnak arra, hogy foglalkozhasson az eredeti Btk-módosítással, és az illetékesek ne hátráltassák annak megjelentetését a Törvénytárban. Bírálta, hogy a bűnszervezetek létrehozásával és működtetésével kapcsolatban a kormány nem hosszabbította meg az elévülési időt. Az ezzel kapcsolatos módosító javaslat benyújtását szintén megvitatja a PS frakciója.

A kormány csütörtökön jóváhagyta, hogy a nemi erőszak és a szexuális visszaélések esetében maradjon az eddigi 20 éves elévülési idő. Emellett indítványozta, hogy a parlament gyorsított eljárásban fogadja el ezt a módosítást, és március 15-i hatályba lépést javasol, tehát ugyanazt a dátumot, amikor az egész Btk-módosításnak kellene hatályba lépnie, melyet február 8-án fogadott el a parlament.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?