Közélet

Perli az Európai Bizottság Magyarországot a CEU miatt

Az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága elé került az Európai Bizottság Magyarország elleni keresete a lex CEU-ként ismert magyar felsőoktatási törvénymódosítással kapcsolatban. Ez az áprilisban indított kötelezettségszegési eljárás harmadik szakasza.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. február 4. 17:10

CEU
- TASR-felvétel

A felsőoktatási törvény áprilisi módosítása miatt azért indult kötelezettségszegési eljárás, mert a bizottság álláspontja szerint az indokolatlanul szigorú feltételekhez köti a külföldi egyetemek működését Magyarországon. A tavaly tavasszal elfogadott, azóta csak „lex CEU”-ként emlegetett jogszabály előírta, hogy csak olyan egyetem adhat ki a jövőben diplomát Magyarországon, amelyik működéséről államközi szerződés van Magyarország és az adott anyaország között, valamint az egyetem itt és hazájában is egyaránt folytat oktatási tevékenységet. Mivel ezek a CEU esetében nem teljesültek, egyértelműnek tűnt, hogy a mindenféle egyeztetés nélkül, sürgős parlamenti eljárásban elfogadott jogszabály a CEU ellehetetlenítésére irányult. Ráadásul ezt támasztották alá a kormányzati szereplők kijelentései is, akik nyilatkozataikban a „Soros-egyetemnek” titulált CEU-t támadták.

A bizottság azért indított eljárást, mert olyan problémákat látnak a magyar törvényben, melyek általában korlátozhatják a felsőoktatási intézmények működését az unióban. Az EB szerint a módosított törvény sérti a letelepedés, a szolgáltatások nyújtásának, a tudományos tevékenység, az oktatás, illetve a vállalkozás szabadságát garantáló uniós jogot. Az Európai Bizottság úgy gondolja, hogy a törvény túlságosan korlátoz, például azzal, hogy megszabja, hogyan hívhatnak egy egyetemet, illetve hogy csak akkor végezhet külföldön is oktatási tevékenységet, ha az anyaországában is végez hasonlót. A módosított jogszabályt egyébként a Velencei Bizottság is bírálta.

A kormány érvelése szerint viszont a törvény csak az EU-n kívüli egyetemekre vonatkozik, ezért az EU bíróságának sincs köze hozzá.

A CEU már elkezdte teljesíteni a feltételeket, melyeket a magyar kormány szabott meg neki: előzetes megállapodást kötött a New York államban működő Bard College-dzsal, hogy ott folytathasson oktatási tevékenységet, azaz ott legyen amerikai székhelye. A magyar kormány pedig New York állam vezetésével „előrehaladott tárgyalásokat” folytat a CEU itteni működésének elismeréséről – legalábbis erről szóltak a hírek tavaly októberben. (HVG, Index, fm)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Balról jobbra: Gyimesi György (OĽaNO), parlamenti képviselő, Forró Kisztián, az MKP elnöke, Berényi József, az MKP alelnöke. Fotó: Somogyi Tibor

MKP és Gyimesi: Klus kérjen bocsánatot a kaukázusi párhuzamért

Zuzana Čaputová

Čaputová javasolt néhány válságkezelő intézkedést a nők megsegítésére

Vadas fürdő: májusban már nyitnának

Vadas fürdő: májusban már nyitnának

caputova

Čaputová reméli, hogy a kormány önreflexiót fog gyakorolni

Hangos dudálással és forgalomlassítással tiltakoztak Vágsellyén

VIDEÓ + GALÉRIA: Hangos dudálással és forgalomlassítással tiltakoztak Vágsellyén

érsekújvár

Készülhetnek a playoff-selejtezőre az érsekújvári hokisok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.