Közélet

Pellegrini: Szlovákia a párbeszédet részesíti előnyben a szankciókkal szemben

Pozsony/Brüsszel | Szlovákia a párbeszédet részesíti előnyben a korlátozásokkal szemben. Ezt Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő jelentette ki csütörtökön a Lisszaboni Szerződés 7. cikkelyének Magyarország és Lengyelország elleni aktiválásával összefüggésben. A kormányfő nem lát problémát abban, ha a SZK Nemzeti Tanácsa elfogad egy erről szóló határozatot, amely leszögezné, hogy a parlament a párbeszédet támogatja a szankciókkal szemben.
TASR

2018. október 19. 09:09

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini - TASR-felvétel

Az Európai Unió (EU) azon lépések miatt sújtaná szankciókkal Magyarországot és Lengyelországot, melyek Brüsszel szerint veszélyeztetik az uniós értékeket. „Mi a kormány nevében világossá tettük, hogy a párbeszédet részesítjük előnyben. Úgy tűnik, Lengyelország esetében az utóbbi hónapokban sikerült engedményeket tenni mindkét oldalon. Szilárdan hiszem, hogy Magyarország esetében is erre az útra kell lépni, és nem kell rögtön a legszélsőségesebb megoldás alkalmazásával fenyegetőzni, amely biztosan nem járulna hozzá az uniós egység megőrzéséhez” – mondta Pellegrini.

A kormányfő hozzátette: nem szándékozik kommentálni az egyes parlamenti képviselők lépéseit, ha azok nem térnek el radikálisan Szlovákia külpolitikai irányvonalától. „Annak az álláspontnak a kifejezése, hogy a párbeszédet részesítjük előnyben a korlátozásokkal szemben, nem áll ellentétben a kormány és a külügyminisztérium véleményével sem” – tette hozzá a tervezett parlamenti határozattal összefüggésben.

 

A félreértett Danko

2018. október 16. 10:22

A félreértett Danko

A határozatról Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke tett említést, miután találkozott Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel. „A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa nem a kormány kiszolgálója, hanem az SZK legfelsőbb törvényhozó szerve. Szeretném, ha ezt nem felejtenénk el. Ezért törekedni fogok arra, hogy a képviselők segítségével elfogadjunk egy határozatot, amellyel segítenénk a szomszédainkat. A testvéreinket és a barátainkat, a lengyeleket és a magyarokat senki sem fogja bántani” – jelentette ki Danko. Hozzátette: nem ért egyet az uniós eljárással, úgy véli, Brüsszel ezzel a lépéssel durván megsértette két szuverén tagállam, Magyarország és Lengyelország jogait.

A házelnök állítása szerint a határozatot az egész koalíció támogatja. Ez utóbbi kimondaná, hogy minden rendelkezésre álló lehetőséget meg kell ragadni az uniós intézmények és Magyarország közötti kölcsönös párbeszéd biztosítása érdekében. A párbeszéd keretében minden nyitott kérdést meg kellene válaszolni, az ügyre pedig konstruktív szellemben kellene megoldást találni, elkerülve az érintett felek együttműködését befolyásoló negatív következményeket.

A 7. cikkelyt, melyet az EU még egyetlen tagországával szemben sem alkalmazott, sokan radikálisan kemény intézkedésnek tekintik. Maga az eljárás az uniós szabályozás értelmében több fázisból áll. Az eljárás kezdeményezését követően az EU-tagállamok legalább négyötödének (80 százalékának) egyet kell értenie azzal. A média a 7. cikkely aktiválását a tagállamok ellen bevethető szankciók „atomfegyverének” nevezi, amely akár azt is eredményezheti, hogy a szankcionált tagállam elveszíti a szavazati jogát az EU Tanácsában.

Az EU komoly fenntartásokkal kezeli a lengyel igazságügyi reformot, mivel az veszélyeztetheti a független igazságszolgáltatást az országban. Az Európai Bizottság 2017. december 20-án bejelentette: kész indítványozni, hogy Lengyelországgal szemben eljárás induljon a 7. cikkely alapján, melynek következtében Varsó elveszítheti a szavazati jogát. A 7. cikkely alkalmazását az Európai Parlament 2018. szeptember 12-én Magyarországgal szemben is megszavazta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Peter Bárdy

Bárdy: Kočnernek volt rá indítéka, hogy megölesse Kuciakot

parlament illusztráció

Az AKO is Kotlebáékat mérte a második helyre, a magyar pártok a küszöb alatt

Grendel Gábor

Grendel: Matovič már hajlandó számos kérdést magyar szemmel figyelni

Amír Mohammad Abder-Rahmán al-Maula asz-Szalbi

Ő az Iszlám Állam új vezetője

Daniel Lipšic

Lipšic hamis tanúzással vádolja Bödört

A Kassa-vidéki járásban is felütötte a fejét az afrikai sertéspestis

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.