Közélet

Pellegrini Lengyelországban: Folytatni kell az EU kohéziós politikáját

Varsó | Érthető, hogy a Brexit után korlátozott lesz az uniós költségvetés, de az új keretek között is folytatni kell az EU kohéziós politikáját - hangsúlyozta közös varsói sajtóértekezletén szerdán Peter Pellegrini szlovák és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.
MTI

2018. április 25. 18:12

pellegrini Mateusz Morawiecki
- TASR-felvétel

Az egy hónapja a szlovák kormányfői tisztségbe beiktatott Pellegrini a lengyel kormányfővel folytatott tárgyalások után hangsúlyozta: a két ország érti a Brexit után várható új költségvetési kihívásokat, a 2020-2026-os uniós költségvetésbe készek többek befizetni. Egyúttal hangsúlyozta: a regionális különbségek kiegyenlítését célzó uniós politika továbbá is fontos, mert az Európai Unió (EU) "régi" és "új" államai között továbbra is fennállnak életszínvonalbeli különbségek.

Elmondta továbbá: tudatában van annak, hogy az EU többek között a migráció problémájával küzd. Ezért szerinte az uniós költségvetést "megfontoltan kell összeállítani, és nem szabad  kiválasztani egyetlen  áldozatot, adott esetben a kohéziós politikát, amelynek eszközeit máshová csoportosítanák át". 

A szlovák kormányfő ezzel azon sajtóértesülésre reagált, miszerint az EU a következő költségvetési időszakban több tízmilliárd eurót csoportosítana át a közép- és kelet-európai tagországoktól a pénzügyi válság által sújtott déli tagállamokba. Megjegyezte: Szófiában a májusi EU-csúcson megkérdezi, "mennyire igazak a sajtóértesülések"

Morawiecki aláhúzta: az új költségvetési keretben meg kell őrizni az uniós alapok "minél igazságosabb és minél szolidárisabb" elosztását. Rámutatott: a közép-európai országok a 14 éves uniós tagság után az életszínvonal, illetve az infrastruktúra tekintetében még nem érték utol azokat a nyugat-európai országokat, amelyek a második világháború után szabadon fejlődhettek.

Kevesebb támogatást küldhet a jövőben Kelet-Európába az EU

2018. április 24. 19:54

Kevesebb támogatást küldhet a jövőben Kelet-Európába az EU

Beszámolt továbbá: a szlovák kollégájával az uniós fórumon az adóparadicsomok elleni harc keretében szorgalmazni akarják, hogy a cégek abban az országban fizessenek be adót, ahol a nyereségük keletkezett. Kétoldalú információcsere révén megelőznék az áfa-csalásokat is.

Arra vonatkozóan, hogy Szlovákia júliustól átveszi Magyarországtól a visegrádi csoport (V4) soros elnökségét,  Pellegrini hangsúlyozta: a V4 az EU szerves része.

Morawiecki elmondta: a V4 célja a közép-európai érdekek védelme és az egész EU helyzetének stabilizálása. Ebben az összefüggésben említette "a menekültek iránti ésszerű, a tagállamok szuverenitását megőrző politika" szorgalmazását, ami szerinte megakadályozná, hogy Európában növekedjen a szélsőséges tömörülések népszerűsége.

Morawieckit és Pellegrinit újságírók az uniós menedékjogi rendszer tervezett megreformálásáról kérdezték. Válaszában mindkét  kormányfő szerint a migráció kezelését illetően a V4 országai megőrzik eddigi közös álláspontjukat.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Kassa

Folytatódik a kánikula, délen hőségriadót rendeltek el

Kassa

Kassán is beindult a strandszezon

čaputová vlhová

Megszüntette az államfővel szemben indított eljárást a parlamenti bizottság

koronavírus Magyarország

Koronavírus - Meghalt 8 beteg, 91-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Nyárasd

Elkerülő utakat terveznek

sport a tévében

A magyarok és a szlovákok utolsó Eb-csoportmeccse a tévében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.