Közélet

Öt év Fico főbérlőjének

Pozsony | Öt év szabadságvesztésre ítélte a bíróság Ladislav Bašternák nagyvállalkozót lakáseladások során elkövetett áfacsalás miatt. Robert Fico, a Smer elnöke is Bašternák egyik lakásában lakik albérletben.
Ibos Emese

2018. november 7. 19:24

Peter Filip ügyvéd és Ladislav Bašternák - TASR-felvétel

Bašternák beismerte, hogy kétmillió eurónyi adót igényelt jogtalanul vissza az államtól. A smeres politikusokhoz köthető vállalkozó 2012-ben Pozsony Óvárosában hét luxuslakást vásárolt 12 millió euróért a Five Star Residence luxuslakóházban. A lakások piaci ára azonban jóval alacsonyabb volt. Az államtól kétmillió eurónyi adót igényelt vissza jogtalanul. Az ügyész Bašternák teljes vagyonának elkobzását és 7 éves börtönbüntetést javasolt, a bíró öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Az ítélet indoklása szerint „a büntetéssel a társadalmat óvják meg az elkövetőtől”, illetve a döntésnek elrettentő hatásúnak kell lennie Bašternák számára. A bíró hozzátette azt is, hogy az ilyen bűncselekményekért kiróható büntetés 7-től 12 évig terjed. Bašternák azért kapott enyhébb büntetést, mert beismerő vallomást tett és az okozott kár egy részét, 1,7 millió eurót már visszafizetett az államnak. Az adóhivatal szerint még 242 ezer eurót kell visszafizetnie. A tárgyalás előtt egyébként vagyona nagy részét, például egy luxusvillát a Slavín alatt a feleségére íratott.

Bašternák a bíróságról egyelőre szabadon távozott, ugyanis fellebbezett az ítélet ellen, az ügy a Kerületi Bíróságon folytatódik. Az újságírók kérdéseire egyáltalán nem válaszolt, némán hagyta el a bíróság épületét.

Ügyvédje, Peter Filip szerint szigorú ítélet született. „Védencem beismerte bűnösségét és vissza is fizette az okozott kár egy részét” – magyarázta Filip. Védence felmentését kéri, mert szerinte a beismerés és a pénz visszafizetése után már nem büntethető. Azt is elfogadhatónak tartaná, ha a büntetést feltételes szabadságvesztésre módosítanák.

Bašternák az adócsalást a Marián Kočner által épített Five Star Residence luxuslakásaival követte el, a gyanú szerint azonban nem 2, hanem összesen 12 millió eurónyi adót csalhatott el. Eddig csak a Five Star Residence ügyében született ítélet, a többi nyomozás még tart. A pénzügyőrség 2012-ben figyelt fel Bašternák dolgaira, a rendőrség azonban nem vizsgálta ki az ügyeket, a Trend hetilap és a Denník N folyamatos leleplező írásai nyomán indult meg a vizsgálat.

 

2018. november 7. 15:28

Rajtár újabb feljelentést tett a Bonaparte-ügyben

Bašternák a bíróság szerint is adócsaló

A Pozsonyi II. Járásbíróság néhány óra alatt döntött a Smerhez közeli Ladislav Bašternák adócsalási ügyében. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a kétmillió eurós adócsalással vádolt Bašternák közvetlenül a tárgyalás elején szót kért és bűnösnek vallotta magát. Ennek köszönhetően az ügyésznek nem kellett lefolytatni a bizonyítási eljárást. Ladislav Bašternák a bíró előtt kijelentette, hogy megbánta tettét, hogy visszafizette az indokolatlan adó-visszaigénylést, s ezért a büntetés elengedését kérte. Az ügyész ezzel szemben hét év szabadságvesztést és a vállalkozó teljes vagyonának elkobzását javasolta.

Bašternák felkészült

Bašternák sejthette, hogy a tárgyaláson veszélybe kerülhet a vagyona, hat nappal a tárgyalás előtt ugyanis feleségének ajándékozta a pozsonyi vár közelében levő luxusvilláját. Ez a nyilvánosan hozzáférhető tulajdonlapból derült ki. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy nem biztosította-e be hasonlóan a teljes vagyonát.

Fico adócsalónál él

Ha a bíró elfogadja az ügyész javaslatát, akkor Bašternák teljes vagyonát elkobozták volna. Beleértve összes ingatlanát, vagyis azt a Bonaparte luxuslakóházat is, melyben Robert Fico (Smer) volt kormányfő és Martin Glváč (Smer), a parlament alelnöke lakik. Robert Fico 2016- ban – a luxuslakóház előtt tartott folyamatos tüntetéseket követően – kijelentette, hogy ha beigazolódik az adócsalás gyanúja, azonnal elköltözik a Bašternáktól bérelt lakásból. Ezt követően még néhány alkalommal kijelentette, hogy keresi családja számára a megfelelő otthont, ám máig a Bonaparte luxuslakóházban lakik.

Foggal-körömmel

Robert Fico volt kormányfő és Robert Kaliňák volt smeres belügyminiszter a Bašternák-botrány kirobbanásának pillanatától foggal-körömmel védelmezte Ladislav Bašternákot. Folyamatosan támadták a sajtót. Robert Fico többször kijelentette, hogy a Bašternák-botrányt a sajtó művileg élteti azért, hogy szétverjék a kormánykoalíciót. Robert Kaliňák nem talált kivetnivalót abban, hogy a rendőrség sorra leállította a Bašternák ügyeivel kapcsolatos vizsgálódásokat. Később, Filip Rybaničnak, Jozef Rajtár (SaS) parlamenti képviselő asszisztensének köszönhetően kiderült, hogy a belügyminiszter üzleti kapcsolatban állt az adócsaló Ladislav Bašternákkal. Lapzártánkig sem Fico, sem Kaliňák nem reagált Ladislav Bašternák perének eredményére.

Nemzetközi szégyen

Az ellenzéki OĽaNO nem tartja elégségesnek az ötéves szabadságvesztést, Igor Matovič szerint ugyanis jó magaviselettel három év múlva kérelmezheti szabadlábra helyezését. A párt felül akarja bíráltatni a bíróság döntését. Veronika Remišová (OĽaNO) szerint míg a hétköznapi emberekkel hasonló helyzetben azonnal fellép a végrehajtó és blokkolja számláit, Ladislav Bašternáknak a hatóságok elegendő időt adtak, hogy vagyonát családtagjaira írassa át. Emlékeztetett arra is, hogy a kormánykoalíció elkaszálta Lucia Žitňanská volt igazságügyi miniszternek a szigorúbb vagyoneredetről szóló törvénytervezetét, mely „a hasonló alakokkal szemben megfelelő fegyver lehetett volna” – közölte Remišová, aki szerint elfogadhatatlan, hogy két évvel a botrány kirobbanását követően a volt kormányfő még mindig az adócsaló lakásában lakik. Az OĽaNO felszólította Ficót, hogy azonnal költözzön el a Bonaparte lakóházból. Ellenkező esetben újabb tüntetéseket szervezhetnek a lakóház előtt. Az SaS szerint a bűnüldöző szervekre kifejtett folyamatos nyomás eredményes lesz.

„Ladislav Bašternák beismerése egyúttal bizonyíték arra, hogy a pénzügyi hatóság akkori vezetése az ő, nem pedig a köz érdekében járt el. Bizonyítja azt is, hogy Robert Kaliňák belügyminiszterként óriási erőt fejtett ki azért, hogy ezt az adócsalót megvédje az igazságszolgáltatás elől” – közölte az SaS. A párt szerint Robert Ficónak ezek után semmi keresnivalója a politikában. Csalása Bonapartéban Jozef Rajtár (SaS) tegnap újabb beadvánnyal fordult a Főügyészséghez. Rajtár kiegészítette júniusi feljelentését. Állítása szerint teljesen feltérképezte a Bonaparte luxuslakóházzal kapcsolatos összes vitatható és adócsalás gyanúját keltő machinációt, melyeket a rendőrség most már gond nélkül kivizsgálhat. A beadvány konkrét átutalásokat is tartalmaz. A lakások eladásában számos egymáshoz köthető cég, továbbá Ladislav Bašternák és Marián Kočner is többször szerepel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Átlagon felüli lehet 
az idei gyümölcstermés

Hónap végére eldőlhet a magyar koalíció sorsa

Négy jelölt indulhat a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjáért

Čaputová a ´68-as eseményekre emlékezett

Súlyos balesetet okozott egy begörcsölt láb - két kisgyerek is volt a kocsiban

Útmutatót készített a környezetvédelmi tárca a csomagolásmentes boltok számára

Legfrissebb galériák
Olvasta már?