Közélet

Önkormányzatok: tudnak magyarul, de nem írják ki

Pozsony | Még mindig sok az olyan önkormányzati hivatal Szlovákiában, ahol lehetőség van a kisebbségi nyelvű ügyintézésre, erről viszont nem tájékoztatnak.
author
Veres István

2014. december 15. 16:04

Mindez a kisebbségi nyelvek használatáról szóló legújabb jelentésből derül ki, amelyet szerdán hagyott jóvá a kormány. A kisebbségi kormánybiztos hivatala 2014 őszén kérdőívekkel szólította meg azt a 656 települést, amelyeken a helyi kisebbségi lakosság (magyar, ruszin, ukrán, roma vagy német) számaránya eléri a 20 százalékot. Közülük 560 önkormányzat küldte vissza a kitöltött kérdőíveket.

A települések alig fele jelzi

Ezekből kiderül például az is, hogy bár javul a tájékoztatás a nyelvhasználati lehetőségekről, az érintett önkormányzatok több mint fele nem függeszti ki az információt arról, hogy a hivatalban használható a kisebbségi nyelv. Idén a válaszadó önkormányzatok 42 százaléka tett eleget ennek a kötelezettségnek. Ez is javulásnak számít, ugyanis a magyar lakossággal rendelkező településeken 2011-ben ez az arány csupán 31% volt, idén már 47% – jegyzi meg a jelentésben a kisebbségi kormánybiztos hivatala.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a fennmaradó 53 százaléknyi önkormányzatban nem használható a magyar, csupán nincs róla írásos tájékoztatás a községi hivatal folyosóján. Egy másik kérdőívvel ugyanis a biztos hivatala azt kérdezte az önkormányzatoktól, biztosítanak-e lehetőséget a kisebbségi nyelvű ügyintézésre.

A válaszadó 445, magyar lakossággal bíró település önkormányzata közül 428-ban (96%) állítják, hogy biztosítanak ilyen lehetőséget. 14 önkormányzat elismerte, hogy a helyi magyaroknak nem tudnak ilyen lehetőséget biztosítani, három pedig erre a konkrét kérdésre nem válaszolt.

A többi kisebbség esetében alacsonyabbak az arányok: a 39 ruszin falu közül 33-ban, a 38 roma falu közül 16-ban van ilyen lehetőség. A németeknél ugyan 100 százalékos a mérleg, de csak azért, mert az egyetlen szlovákiai falu, amelyben a német kisebbség aránya eléri a 20 százalékot, biztosítja a német hivatali kommunikáció lehetőségét.

A hivatalnokok 80%-a beszéli a nyelvet

A kisebbségi lakossággal rendelkező településeken nem kötelezi a törvény az önkormányzati alkalmazottakat, hogy bírják a helyi kisebbség nyelvét. A kormányhivatal kérdőíves felmérése szerint ezekben az önkormányzatokban 4856 hivatalnok dolgozik, akik közül 3880-an (80%) beszélik a helyi kisebbség nyelvét, 3443-an (71%) pedig az írott nyelvet is bírják. 2011-hez képest ezen a téren nem igazán történt elmozdulás, jegyzi meg a jelentés.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
csaladsegitocsomag

Győztek a családok, vesztettek az önkormányzatok?

Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyminiszter és Robert Fico

Szijjártó a Szövetség helyett Ficóval parolázott 

benzin k

Megszűnik a benzinárstop Magyarországon

Világi

A Slovnaftnak is gondot okozna az új különadó

vágai  mikulás

Régi hagyomány új elemekkel

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.