Októbertől változhat a tb-járulék összege

Pozsony |

<p>Október 9-éig kell jelentkezniük a Szociális Biztosítóban azoknak az egyéni vállalkozóknak, akiknek a tavalyi összbevétele meghaladta a 4830 eurót, és a 2013. évre vonatkozó adóbevallásukat nem március végéig, hanem később adták le.&nbsp;</p>

A biztosító évente egyszer – július 1-jei vagy október 1-jei dátummal bírálja felül a járulékfizetési kötelezettséget. Akik március végéig adták le az adóbevallásukat, azok már nyártól az új kivetési alapból fizetik a biztosítási díjat. „Azoknak az önálló kereső tevékenységet folytató személyeknek sem szabad megfeledkezniük a biztosítóval szembeni kötelességeikről, akik az adóhivataltól haladékot kaptak” – figyelmeztet a biztosító. Szeptember 30-ával egyeseknek megszűnt, másoknak viszont létrejött a járulékfizetési kötelezettsége – a legfontosabb szempont, hogy az előző évi bruttó összbevétel meghaladta-e a 4830 eurót. Akinek ennél nagyobb volt a jövedelme, és eddig is fizette a járulékokat, továbbra is fogja, csak a konkrét összeget kell újraszámolnia. A Szociális Biztosító honlapján (www.socpoist.sk) közzétett egy számológépet, mely segítségével mindenki kiszámíthatja járuléka pontos összegét. A szeptemberi díjat még a régi kivetési alapból kell térítenie. Az új kivetési alap alapján először – az októberi biztosítási díjat – november 8-áig kell átutalni. Aki idáig járulékfizető volt, viszont a tavalyi jövedelme kevesebb volt 4830 eurónál, szeptember 30-ával megszűnt a járulékfizetési kötelezettsége, viszont most ki kell jelentkeznie a rendszerből. Amelyik vállalkozónak 4830 eurónál kevesebb volt a bruttó jövedelme, és idáig sem fizette a járulékokat, nincs se fizetési, se bejelentési kötelezettsége. Aki nem teljesíti a biztosítóval szembeni kötelezettségét, akár 16 596,96 euróig terjedő pénzbírsággal is büntethető. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?