Közélet

Októbertől több lehet a kóbor kutya

Pozsony | Szeptember végén lejár a kutyák, macskák és vadászgörények elektronikus megjelölésével kapcsolatos türelmi idő – több száz euróra büntethetik azokat, akik kisállataik „csipeltetését” elmulasztják.
Veres István

2013. augusztus 19. 20:05

A következő időszakban ezért valószínűleg sok kutya és cica kerül utcára, figyelmeztet Csicsai Gábor állatorvos, képviselő (Híd). „Félő, hogy a következő 2–3 hónapban megnő a kitett kutyák száma. Ugyanis a törvény felelősebb magatartást vár a gazdiktól. Sokan talán a költségek hatására úgy döntenek, mégsem kell nekik az állat” – jegyezte meg lapunk kérdésére. A kisállatok rendszerezését mégis hasznosnak tartja.
 
Hiába fenyegeti a háziállatok megjelölését elmulasztó gazdikat a törvény vaskos bírságokkal, többen szkeptikusak a végrehajtást illetően. Közéjük tartozik Csicsai is. „Senki nem tudja garantálni, hogy szeptember végéig mindegyik állatot megjelölik” – vélekedik. A nagyölvedi Mácsadi János három kutyát tart, elmondása szerint sok a 30 euró, amennyiért mindhárom állatot sikerült megjelöltetnie. „Én állom, de kíváncsi vagyok, hogy a faluban éjjel kóborló kutyák tulajdonosai is állni fogják-e, akik a kutyaadót sem fizetik” – jegyezte meg lapunk kérdésére. Szerinte a törvényt még nehezebb végrehajtani a macskák esetében, azok ugyanis a nap nagy részét gyakran nem is azon a portán töltik, ahol tulajdonosuk lakik. „Mondhatom tehát azt is, hogy a macskák csak vendégségben vannak nálam” – tárta szét a karját.
 
A kisállatok meg lehet jelölni tetoválással is. Ezt évek óta alkalmazzák, szeptember 30. után viszont csak abban az esetben fogadják el, ha a tetoválás 2011. július 3. előtt került az állatra.
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
groh

Csorbul az iskolaválasztási jog

Gyatlov-rejtély

Az orosz ügyészség azt állítja, hogy hatvan év után megoldották a Gyatlov-rejtélyt

párakapu vágsellye

Vágsellyén felfrissülhetnek a párakapuk alatt és a szökőkutaknál

a

Folytatják az utak felújítását

Sulík

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Lewis Hamilton
Frissítve

Hamilton indul a pole pozícióból a Stájer Nagydíjon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.