Ódor igyekszik segíteni az önkormányzatoknak, de a költségvetési helyzet nehéz

Ódor Lajos

Ódor Lajos kormányfő igyekszik megtalálni a módját, hogy segítséget nyújtson az önkormányzatoknak, ugyanakkor bonyolult a helyzet a költségvetés korlátai és főleg a parlamentben anyagi fedezet nélkül megszavazott javaslatok miatt. Erről pénteken számolt be a kormányfő, miután tárgyalt Jozef Božikkal, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) elnökével, Jozef Viskupičcsal, a Megyei Önkormányzatok Társulása SK8 elnökével, és Richard Rybníčekkel, a Szlovákiai Városok Uniója (ÚMS) elnökével.

„Van egy körülbelül 200 milliós csomag energetikai támogatásokra. Ebből van egy körülbelül 54 milliós igény az önkormányzatok részéről, ezen felül a parlament megszavazott egy körülbelül 600 millió eurós kiadást, amire szintén azt mondták, hogy az energetikai segélycsomagból fedezzem. Ez valahogy nem jön ki” – jegyzete meg a kormányfő.

A legégetőbb kérdésnek az önkormányzatok „covidos” kölcsöneit nevezte, továbbá az energiaárak kompenzálását, a környezetvédelemmel kapcsolatos kiadásokat és az egészségügy helyzetét.

Hozzátette, az önkormányzatok a jogállásukkal és a finanszírozásukkal kapcsolatos kérdésekben is megoldásokat várnak. „A kormány programnyilatkozata azt fogja tükrözni, hogy egy olyan koncepcióval szeretnénk előállni, amelyet nem fognak terhelni politikai csatározások” – jelentette ki a kormányfő.

Božik kitart a ZMOS követelése mellett, hogy a 200 milliós kompenzációs csomagban ne csak a megszabott felső határ számítson, az előző kormánnyal kötött szolidáris elosztási modellre vonatkozó megállapodásra hivatkozik. Az egészségügyi miniszterrel főleg arról az öt kórházról akar tárgyalni a ZMOS, amelyek szülészeti osztályát leginkább fenyegeti a kórházhálózat optimalizálási terve. Božik az új hulladékgazdálkodási törvény költségekre gyakorolt hatásától is tart, és örülne, ha a pénzügyminiszter részt venne a ZMOS tanácsának ülésén.

Božik emlékeztetett arra az ígéretre is, hogy a korábbi járványkölcsönöket támogatásra módosítják, ezt támogatja az SK8 is.

Az SK8 azt is szeretné, ha egy, a kéréseiket tartalmazó memorandumot írna alá velük a kormány.

Az ÚMS elnöke a pozsonyi, a kassai, a zsolnai és az eperjesi tömegközlekedési vállalatok problémáira emlékeztetett, amelyek nem kaptak kompenzálást a járvánnyal kapcsolatos költségeik miatt. Az oktatási tárcától az ukrajnai gyerekek oktatásával kapcsolatos kérdésekre várnak választ. A városok uniója a közbiztonság miatt is aggódik, például a határok közelében szerinte többet foglalkoznak a hatóságok a határ őrzésével, mint a közbiztonság fenntartásával a településeken.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?