Ódor: A teljesítmény alapú szerződés megváltoztatja az egyetemek finanszírozását

odor lajos k

A teljesítmény alapú szerződések egy új finanszírozási módot jelentenek a felsőoktatási intézmények számára. Ez Ódor Lajos kormányfő és Daniel Bútora oktatásügyi miniszter szerdai kijelentéseiből következik. A teljesítmény alapú szerződések azt jelentik, hogy a felsőoktatási intézmények finanszírozása az egyes intézmények teljesítményétől fog függeni.

„Azok a felsőoktatási intézmények, amelyek jobb eredményeket érnek el, jobban meg lesznek jutalmazva” – magyarázta a kormányfő. Ez a felsőoktatás oktatási, kutatási, fejlesztési, művészeti és más kreatív tevékenységekhez kapcsolódó hosszútávú tervezetéhez kapcsolódik, amelyet szerdán hagyott jóvá a kormány. A cél a szlovákiai felsőoktatási intézmények teljesítményének növelése, ezek diverzifikációja, profilalkotása, a befogadásuk fejlesztése, illetve a külfölddel, valamint a köz- és magánszférával való együttműködésük támogatása.

A kormányfő elmondta: a teljesítmény alapú szerződések elindíthatják a felsőoktatás színvonalának az emelkedését, és meggátolhatják a tehetségek külföldre áramlását. Becslése szerint a teljesítmény alapú szerződéseknek köszönhetően a felsőoktatási intézmények körülbelül 200 millió euróval kaphatnak többet, mint eddig. „Ez az összeg biztosan nem kevés, és tovább emelheti a színvonalukat” - tette hozzá.

Bútora azt is elmondta, hogy a felsőoktatási intézmények működési módját érintő hosszútávú tervezet, amelynek a teljesítmény alapú szerződések is a részét képezik, tiszteletben tartja a felsőoktatási intézmények autonómiáját, és nagyobb teret biztosít arra, hogy az állam prioritásai az egyetemek és főiskolák működésébe is belekerüljenek. „Az anyagot minden évben frissíteni fogják” – tette hozzá a miniszter.

A felsőoktatási intézmények teljesítmény alapú szerződésekkel való támogatása a miniszter szerint növelni fogja azok vonzerejét, és növelheti az érdeklődést a tanulmányok végzése iránt.

A szerdai kormányülésen elfogadták a felsőoktatás céljait és prioritásait rögzítő tervezetet az oktatás, kutatás, fejlesztés, művészet és más kreatív tevékenységek területén. A dokumentum intézkedéseket határoz meg, illetve azt az alapvető keretet, amely alapján a felsőoktatási intézmények támogatása 2028-ig működni fog Szlovákiában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?