Közélet

Nőni fognak a tanárbérek

Pozsony. Tízszázalékos emelést kértek, ötöt máris kaphatnak. A tanárszakszervezet hétfőn dönt a pénzügyminiszter ajánlatáról.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. október 10. 19:00

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Nincs pénz jövőre a pedagógusbérek emelésére – nyilatkozta napokkal ezelőtt a pénzügy vezetője. Tegnap mégis 5 százalékos béremelést ajánlott a kormány a tanároknak. Az emelés vonatkozna a magán- és egyházi iskolákra is.

Az oktatásügyi alkalmazottak szakszervezete (OZ PŠaV) a tegnapi egyeztetésen előzetesen nemet mondott Peter Kažimír pénzügyminiszternek, de a végső döntést hétfői tanácskozásukon hozzák meg, nyilatkozta Pavel Ondek. A szakszervezeti vezető szerint ott dől el az is, lesz-e további tanársztrájk. „Ha erre most rábólintottunk volna, annak nem lett volna túl jó fogadtatása” – állítja Ondek. A szakszervezet nem enged a 10 százalékos béremelésből – hangsúlyozta korábban.

Jobbak az osztalékok

A kormánynak sikerült nagyobb osztalékot kisajtolnia néhány állami résztulajdonú cégből, ezért lehetséges az 5 százalékos béremelés, állítja Peter Kažimír. „A legfontosabb mégis az önkormányzatokkal kötött új egyezségünk” – tette hozzá a pénzügyminiszter. Ma a kormány elé terjeszti a 2013-as költségvetés tervezetét, melyben állítólag elkülönít egy részt a tanárbérekre. „Türelmetlenül várjuk, hogyan döntenek a szakszervezeti vezetők” – mondta a tárcavezető.

Az 5 százalékos béremelés állítása szerint 60 millióval terheli meg az államkasszát. Ha a szakszervezet elfogadja a kormány által kínált 5 százalékos béremelést, a pedagógusok átlagban havi 36, a többi oktatásügyi alkalmazott pedig havi átlag 18 euróval kapna többet, állítja Kažimír.

A szakszervezetisekkel folytatott megbeszélésen tegnap Kažimír mellett Dušan Čaplovič oktatásügyi és Ján Richter munkaügyi miniszter is jelen volt. Az oktatásügyi tárca egy közös nyilatkozatot szeretne elfogadni a szakszervezettel a kormány 2014–15-re tervezett intézkedéseiről, árulta el a tárgyalás után Čaplovič. A szöveg a konkrét számok helyett inkább a kormány oktatásüggyel kapcsolatos célkitűzéseit tartalmazná.

Több juttatást akarnak

Közben a tanárok két másik érdekképviseleti szervezete egy nyilatkozatot adott ki, amelyben olyan juttatásokat követelnek a pedagógusoknak, amelyek szerintük nem elsősorban pénzfüggőek. „Ezeknél a kormány nem hivatkozhat az euróövezet válságára és hasonló dolgokra” – áll az Új Iskolai Szakszervezetek (NŠO) és a tanárkamara (SKU) által kiadott felhívásban.

Többek között azt kérik, hogy a pedagógusok a nyári vakáció idejével megegyező mennyiségű szabadságot kapjanak, és ötévente fizetetlen szabadságot vehessenek ki úgy, hogy a munkáltató garantálja munkahelyük megmaradását. Szerintük ez utóbbi a tanárok lelki épségének megőrzése miatt fontos. Azt sem bánnák, ha az állam engedélyezne a tanároknak egy második munkaviszonyt, amelyből kedvezményesen adózhatnának.

Mindezek mellett szükségesnek tartják a 10 százalékos béremelést is. A kormány által ígért 5 százalékot az NŠO vezetője elfogadhatatlannak tartja. „Ha ebbe Ondek úr belemegy, sokan meggondolják majd, hogy a szakszervezet tagjai maradjanak-e” – fogalmazott Ľudovít Sebelédi, az új szakszervezet elnöke. (SITA, vps)

Önnek ajánljuk
Frissítve

Fico még 2012-ben telefonon beszélt Vadalával

Fico Bašternákhoz hasonlította Andrej Kiskát

Minden „disznóságot“ jelenteni kell

Frissítve

GALÉRIA: A tüntető gazdák lezárták az SNP-hidat

Közösségi kert épül a Timóteus ház udvarán

A májusi EP-választás csaknem 10,2 millió euróba fog kerülni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?