Női vezetők aránya az államigazgatásban

parlament k
Pozsony |

Összesen szinte ugyanannyi nő dolgozik vezető pozícióban a köz- és államigazgatásban, mint férfi, ha azonban az alá- és fölérendeltségi viszonyt nézzük, a magasabb posztokat még mindig nagyobb arányban töltik be férfiak, mint nők.

Az Emberi Jogi Intézet (IĽP) tizenhárom minisztérium alá tartozó 1775 vezetői munkakört vizsgált meg, hogy kiderüljön, a vezérigazgatók, a hivatal- és szekcióvezetők között milyen arányban találhatóak nők. Az 1775 szék közül 31 esetben nem derült ki, hogy pontosan ki ül benne, ugyanis az intézmény internetes oldalán nem volt erre vonatkozó információ, és a minisztériumok sem mindig válaszoltak az IĽP kérdéseire.

Az összesítés szerint tavaly februárig a vizsgált pozíciók 47%-át töltötte be nő. Ez alapján elmondható, hogy nagyjából kiegyenlített a helyzet a vezetői állásokat tekintve, a részleteket kibontva azonban strukturális különbségek figyelhetők meg abban, hogy milyen a nemek eloszlása a szekcióvezetői, valamint menedzseri pozíciókban. A védelmi minisztérium vezető beosztásainak 68%-át férfiak töltik be, míg a szekcióvezetők között egyáltalán nem találunk nőt. Ugyanez igaz akkor is, ha a tárca költségvetési szervezeteinek és állami vállalatainak vezetőit vizsgáljuk. A belügyminisztériumban szintén hasonló a felállás: a vezetői székek majdnem 60%-ában férfiak ülnek.

A tárca alá tartozó rendőrség pedig az egyik legmarkánsabb példája a férfitúlsúlynak: a 102 elemzett poszt közül csupán kilencet foglalnak el nők. Igaz, a rendőrség 22 funkcióval kapcsolatban nem adott tájékoztatást. A tanulmány kiemeli, hogy sem kerületi, sem járási rendőrkapitányságot nem vezet nő.

A nők a legnagyobb arányban a munka- és szociális ügyi minisztériumban vannak jelen vezetői funkciókban: itt a tárca alá tartozó hivatalok majdnem 60%-át irányítják. Szintén jelentős a női igazgatók száma a környezetvédelmi minisztériumban, ahol a vezetők 55%-a nő.

Összességében elmondható, hogy a nők kisebb mértékben vannak jelen a hierarchiában magasabban lévő posztokon. A vizsgált 146 szekció közül hatvanegyet, ugyanennyi költségvetési szervezet közül pedig csak 35-öt irányít nő. A 16 aktív állami vállalatból csupán egyet, az agrártárca alá tartozó nyitrai Agroinštitútot vezeti nő.

Alena Krempaská projektmenedzser szerint azért fontos a nemi egyenlőségről beszélni az államigazgatásban, mert az esélyegyenlőség megteremtése a nők és a férfiak számára szükséges ahhoz, hogy a terület átláthatóbbá és vonzóbbá váljon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?