Közélet

Nincs konkrét előrelépés a vasúti kétnyelvűsítés ügyében

Pozsony | Nincs konkrét előrelépés a közlekedésügyi tárca és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala szakértőinek a vasúti feliratok kétnyelvűsítése ügyében tartott hétfői egyeztetésén Pozsonyban - tájékoztatta az MTI-t Tokár Géza, a civil ernyőszervezet szóvivője hétfőn.
MTI

2013. május 6. 16:48

A vasúti feliratok, köztük a vasútállomások neveinek két nyelven való feltüntetése érdekében a Felvidéken már több mint egy éve kampányolnak különböző magyar szervezetek.

    A téma kapcsán legutóbb a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala kezdeményezett találkozót a vasút illetékeseivel, ami ugyan nem jött létre, ám a felhívásra a szlovák közlekedésügyi minisztérium reagált szakmai egyeztetést indítványozva. Erre került sor hétfőn, ám mint kiderült, egyelőre konkrét eredmény nélkül.
 
    Tokár Géza szerint részükről a találkozó elsődleges célja az volt, hogy megismerkedjenek a közlekedési tárca illetékes ügyosztályának az álláspontjával. A szóvivő szerint az egyeztetést követően bebizonyosodott, hogy az ügy rendezéséhez - vagyis ahhoz, hogy a vasút ne utasítsa el a kétnyelvű feliratok kihelyezését, amire a kisebbségi nyelvhasználati törvény lehetőséget ad - kizárólag a vonatkozó törvény egyértelművé tétele vezethet.
 
    "Az okozza a feszültséget, hogy a jelenlegi rendelkezések alapján az érintett települések polgármesterei ugyan kérhetnék a feliratok kétnyelvűsítését, ám a vasút arra hivatkozva, hogy ez nem kötelessége, csupán lehetőség, nem foglalkozik a kérdéssel" - fejtette ki Tokár Géza. Hozzátette: a találkozó kapcsán ugyan konkrét előrelépésről nem tud beszámolni, ám pozitívan értékeli, hogy kirajzolódott egy, már a közeljövőben megvalósuló, háromoldalú - a civil ernyőszervezet, a közlekedésügyi tárca és a vasút illetékesei közötti - találkozó.
 
    Szlovákiában a kisebbségi nyelvhasználati törvény lehetővé teszi, hogy a legalább 15 százaléknyi nemzetiségi lakossággal rendelkező településeken a vasútállomások megnevezései feltüntethetők a kisebbség nyelvén, ugyanakkor a vasúti törvény nem ad lehetőséget a vasútállomások idegen nyelvű megjelölésére. A vasúti feliratok kétnyelvű megjelenítése csaknem száz, köztük több mint ötven magyar lakosságú, vasútállomással rendelkező felvidéki települést érint.
 
    Az állapotok rendezéséhez szükséges a jogharmonizációt korábban az idei év második felére ígérte a szlovák közlekedési tárca. Az ügy kapcsán a közelmúltban a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt törvénymódosítási javaslatot terjesztett a parlament elé, egy másik javaslatot pedig a törvényalkotói jogkörökkel nem rendelkező kisebbségügyi kormánybiztos hivatala alkotott meg, és ezt a kormányhivatalon keresztül szeretnék a kormány elé terjeszteni.
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
gilányi lajos

Élet két ország peremén

időjárás ősz

Délelőtt köd és jeges utak, délután derűs idő vár ránk

Komárom

Ismét új tesztelőpont nyílt Komáromban

Bős

880 fertőzött a Dunaszerdahelyi járásban

újvári hokisok

Az érsekújvári jégcsarnokból is nagyon hiányoznak a szurkolók

dd

Búcsúzunk Pólos Árpádtól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.