Közélet

Nincs döntés a vadászgépek ügyében

Pozsony | Peter Gajdoš szerint a vadászgépek beszerzésének elhalasztása nem jelent további függést a MiG-eket szállító orosz féltől.
Lajos P. János

2017. szeptember 21. 09:08

Nem döntött tegnap a kormány arról, hogy mikor modernizálja a hangsebesség feletti gépparkját, vagyis mikor vásárol új vadászrepülőgépeket. Peter Gajdoš (SNS-jelölt) miniszter tájékoztatta viszont a kabinetet arról, hogy több időre van szüksége a döntéshez. A kormánynak szeptember végéig kellene döntenie arról, hogy mikor és milyen gépeket vásárol. Ondrejcsák Róbert (Híd-jelölt), a védelmi minisztérium államtitkára azonban úgy véli, hiba lenne a döntés további halogatása. „Ahhoz, hogy 2019-ben megérkezzenek az új, modern gépek, már most dönteni kell – mondta lapunknak Ondrejcsák. – Ha a döntést jövőre halasztja a kormány, akkor kénytelenek leszünk az orosz féltől való függést, vagyis az orosz MiG-ek rendszerben tartását meghosszabbítani.”A védelmi miniszter szerint szó sincs arról, hogy a kormány orosz gépeket akar vásárolni. Elismerte azonban, hogy egy „B terv” számol a MiG-ek élettartamának meghosszabbításával. Peter Gajdoš arról beszélt, hogy a tárca jelenleg az USA kormányával, illetve több európai ország kormányával, köztük a svéd kabinettel is tárgyal vadászgépek vásárlásáról. Az USA F-16-os gépeket, a svédek pedig a Magyarországon és Csehországban is használt Gripeneket kínálják eladásra. „Egyelőre még nem készültek el azok a szerződések, amelyek előterjesztésére a kormány kötelezett bennünket, alaposan meg kell vitatni ugyanis minden részletet, a szervizelést, a szállítást és a szükséges háttér biztosítását – jelentette ki a miniszter. – Ha a pénzügyminisztérium biztosítja a szükséges anyagiakat, mi a tárgyalások befejezése után azonnal a kormány elé terjesztjük a szerződéseket.” Ondrejcsák szerint azonban a pénzre a kormány már ígéretet tett, és a szükséges anyagiakra különben is csak később, várhatóan 2019 után lesz szükség. Gajdoš szerint Ondrejcsákkal már tisztázták a kérdést, szerinte mindenkinek a legfontosabb az ország védelmének a biztosítása. 

A megszólított kormánytagok többsége nem tartja veszélyesnek a döntés elhalasztását. A Híd Lucia Žitňanská alelnök, igazságügyi miniszter szerint nem tárgyalt a vadászgépek vásárlásának elhalasztásáról, így a párt álláspontját a tegnapi kormányülés után nem tudta elmondani. Peter Žiga (Smer) gazdasági miniszter szerint a döntésért a védelmi miniszter felel. „Szerintem tudja, hogy mit csinál, ismeri a pénzügyi lehetőségeit, az alapján halad előre” – jelentette ki Žiga. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Monika Jankovská

Jankovská nem ismert be mindent, de Ficoról és másokról is vallott

Zuzana Čaputová

Čaputová: A magyar és a lengyel álláspont sértheti Szlovákia érdekeit

Deáki

A túlélésért küzd a családi panzió

Boris Kollár

Pénteken hazaengedik a kórházból Boris Kollárt

színház

Nehéz feladat a műsor összeállítása

köhögés

Nem betegség, hanem tünet a köhögés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.