Népszerű a szlovákiai fiatalok körében a mamahotel

mamahotel
Pozsony |

A szlovákiai fiatalok az uniós átlagnál is jobban ragaszkodnak a szüleikhez – derül ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből, amely szerint Szlovákiában a férfiak átlagosan több mint 32, a nők 29 éves korukban hagyják el a családi fészket.

 

A mamahotel kissé gúnyos kifejezés arra a napjainkban egyre jellemzőbb jelenségre, hogy számos fiatal sokkal később hagyja el a szülői házat, mint régebben, vagyis felnőtt koruk elején is gyakorlatilag a szüleik tartják el őket. Nem szlovákiai sajátosságról van szó, Európa más országaiban is terjed ez a jelenség, Szlovákia azonban dobogós helyen van az uniós országok között. Ha a férfiakat és a nőket együtt vizsgáljuk, a szlovákiai fiatalok átlagosan 30,8 évesen hagyják el a szülői házat. Ennél tovább már csak a máltaiak (32,2 év) és a horvátok (31,9 év) maradnak a szüleik nyakán. Jól látszik az adatokon, hogy a legtöbb esetben a pénz dönt arról, mikor vághat bele az ember a különköltözésbe: a legkorábban a svéd, a dán, a luxemburgi és a finn fiatalok önállósodnak, alig 21 évesen. Csehországban ugyanerre átlagosan 26,4, Magyarországon 27,4, Lengyelországban pedig 27,7 éves korukban szánják el magukat. Az átlagos európai 26 éves, amikor különköltözik.

Az összes uniós tagországra jellemző, hogy a nők korábban önállósodnak, mint a férfiak. A legnagyobb különbséget Romániában (a nők 25,6, a férfiak 30,3 éves korukban), Bulgáriában (26,5 és 31,1), Horvátországban (30,4 és 33,4) valamint Szlovákiában (29,4 és 32,2) mérték.

 

„Az uniós statisztikai hivatal legfrissebb elemzését a mi adataink is alátámasztják. Ezek szerint a lakásvásárláshoz szükséges jelzáloghitelt a legtöbb fiatal a harmincadik születésnapja előtt igényli” – nyilatkozta Anna Jamborová, a ČSOB szóvivője. A pénzintézet vezető közgazdásza, Marek Gábriš szerint a szlovákiai fiatalok kései elköltözésének több oka van: a fiatalok egyrészt később lesznek munkavállalók és szülők, mint korábban, másrészt egyre nehezebb önállóan lakást vásárolni vagy egy albérletet egyedül fenntartani. Gábriš szerint az ezer főre jutó lakások szempontjából Szlovákia uniós sereghajtó. „Nem csoda, hogy a 25 és 34 év közötti korosztály 55 százaléka még mindig a szüleivel él, miközben ez az arány az elmúlt években még nőtt is. 2005-ben 45 százalék volt, míg az uniós átlag 28,5 százalék” – tette hozzá Jamborová. Szerinte az életkor mellett a párkapcsolat és a családtervezés közelsége meghatározó: főként azok nagyon költözéspártiak, akik párkapcsolatban élnek, valamint gyereket terveznek, a fiatalok többsége szerint ugyanis a családalapításhoz stabilitás, saját otthon szükséges. (TASR, mi)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?