Közélet

Népszámlálás: A legtöbb lakos az első napon töltötte ki az elektronikus kérdőívet

Az elektronikus népszámlálásba a legtöbben mindjárt az első napon, február 15-én kapcsolódtak be. Ezen a napon 651 152 lakos töltötte ki a népszámlálási kérdőívet, közölték a keddi sajtótájékoztatójukon a Szlovák Statisztikai Hivatal képviselői. Az elektronikus népszámláláson a lakosság 86 százaléka, összesen 4 844 007 fő vett részt.
TASR

2021. április 6. 15:41

Alexander Ballek
Alexander Ballek és Ľudmila Ivančíková - TASR-felvétel

A legkevesebben – 42 418-an - március 26-án, pénteken töltötték ki az elektronikus kérdőívet. Az online népszámlálás utolsó napján, március 31-én 108 356 lakos adta meg az adatait.

Alexander Ballek, a statisztikai hivatal elnöke szerint az eredmények minden várakozást felülmúltak. Hozzátette: előzetesen 70 százalékra becsülték az elektronikus népszámláláson való részvételt. Méltatta az önkormányzatok, a média és a többi szereplő népszámlálással kapcsolatos munkáját.

Ľudmila Ivančíková, a Szlovák Statisztikai Hivatal demográfiai osztályának vezérigazgatója és a népszámlálás szakmai felelőse elmondta: naponta átlagosan 95 000 személy töltötte ki az online kérdőívet. „Csak egy nap csökkent a részvétel 50 000 fő alá” – fűzte hozzá. A magas részvétel szerinte annak is köszönhető, hogy a fiatalabb családtagok segítettek az internet-hozzáféréssel nem rendelkező időseknek.

Az elektronikus kérdőívet 52:48 arányban töltötték ki nők és férfiak. A városlakók aktívabbnak bizonyultak, mint a falusiak (az arány 55:45).

A megyék közül Zsolna megye lakosai voltak a legaktívabbak – 92 százalékuk töltötte ki a kérdőívet. A járások közül a Námesztóiban volt a legmagasabb a részvétel (95%). Az 50 000 lakosnál népesebb városok közül Besztercebánya viszi a prímet (90%), a 20 000 lakosnál népesebb városok közül Csaca vezet (90%), a 10 000 lakosnál többet számláló városok közül pedig Alsókubin lakosai voltak a legaktívabb – 92%-uk kapcsolódott be a népszámlálásba. Az 5000 lakosnál népesebb községek közül Lándok áll az első helyen 98 százalékos részvétellel.

Az elektronikus népszámlálás február 15-től március 31-ig tartott. Következik az asszisztensek segítségével történő népszámlálás, amelyet október 31-ig kell lezárni. Az első eredmények az idei év végen várhatók. A népszámlálást a házak és lakások összeírása előzte meg, amely 2020. június 1-től 2021. február 12-ig tartott.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mária Kolíková
Frissítve

Kolíková marad az igazságügyi miniszter

Szputnyik

Matovič szerint a napokban kezdődhet a Szputnyikkal való oltás Szlovákiában

arkana

Renault Arkana: megérkezett Szlovákiába a francia újdonság

Škoda Fabia

Az új Fabia modernebb és szebb lett, gazdagabb felszerelést is kapott

Tibor Gašpar
Frissítve

Őrizetben marad Tibor Gašpar és több volt magas rangú rendőr is

ddddd

Mégis lesz idén valami Pohoda-szerűség

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.