Közélet

Nemzetközi konferencián mutatkozott be a kettős gyilkosság félreállított nyomozója

Nagyszombat | Hibás lépésnek tartja a Kuciak-gyilkosság felderítésén dolgozó nyomozócsoport feloszlatását Federico Cafiero De Raho olasz maffia-ellenes főügyész, aki hétfőn az áldozatok családjai által szervezett konferencián vett részt. A rendezvényen először mutatkozott meg a nyilvánosság előtt a nyomozást vezető Peter Juhás. A sajtónak nem nyilatkozott, de azt mondta, annak is eljön az ideje.
Vrabec Mária

2019. november 12. 18:32

konferencia
Federico Cafiero De Raho olasz maffia-ellenes főügyész (balról az első) is hibás lépésnek tartja a Kuciak-gyilkosság felderítésén dolgozó nyomozócsoport feloszlatását (Somogyi Tibor felvétele)

A 35 éves nyomozónak az áldozatok szülei mondtak köszönetet a színpadon, ő maga szó nélkül távozott. Megkeresésünkre annyit mondott, hivatalosan nem tiltották meg neki, hogy nyilatkozzon, de nem kíván szembemenni felettesei akaratával, egyelőre kivár. Helyette is kimondta Martina Kušnírová édesanyjának jogi képviselője, Roman Kvasnica, hogy egy ilyen összeszokott, a kölcsönös bizalom alapján dolgozó csapatot feloszlatni professzionális hiba és erkölcsi vétek volt.

Jelentős veszteség

„Tovább dolgozhatott volna a kettős gyilkosság nyomozása kapcsán felmerült ügyeken, mint a bírák, ügyészek és rendőrök korrumpálása. Az, hogy ez a vizsgálat vádemeléssel fejeződött be, nem Szlovákia valós képe, mert az eredmény csupán a csoportvezető nyomozó személyes integritásán és a csapat kitartásán múlott. Az Europol bevonása kockázatot jelentett mindazok számára, akik befolyásolni szerették volna a nyomozás kimenetelét. A civil társadalom felháborodása pedig nem engedte, hogy szőnyeg alá söpörjék az ügyet, vagy leváltsák a nyomozás vezetőjét” – mondta Roman Kvasnica. 
A Kuciak-család jogi képviselője, Daniel Lipšic azt hangsúlyozta, hogy a gyilkosság megrendelői akkor tévedtek leginkább, amikor azt hitték, egy újságíró megölésével sikerül a többit elhallgattatni.

Maffia ellen: tapasztalat

Federico Cafiero De Raho olasz főügyész előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a maffiaellenes harcban a gyakorlati tapasztalatok vezetnek a hatékony jogszabályok elfogadásához. Szerinte ezért lett volna fontos minél tovább megtartani a Kuciak-nyomozócsoportot és kamatoztatni a tudását. „Olaszországban Giovanni Falcone maffiaellenes vizsgálóbíró kezdeményezte, de csak a megölését követően fogadták el a szervezett bűnözésről szóló törvényt. Újabb és újabb bírák meggyilkolása kellett ahhoz, hogy a parlament elfogadja a maffiatagok vagyonának elkobzásáról és az igazságszolgáltatással együttműködő, volt maffiatagok védelméről szóló törvényeket. Ma Olaszországban 26 járási maffiaellenes ügyészség működik azon alapelvek és vizsgálati módszerek alapján, amelyeket Giovanni Falcone dolgozott ki. Ezek lényege a vagyon eredetének ellenőrzése, a személyes találkozók, telefonos kapcsolattartások elemzése, a befektetések és pályázatok figyelése. Ez ma is érvényes, viszont a maffia már nemzetközi, összefonódott a politikai és gazdasági elittel. Azokban az államokban terjeszkedik, ahol még nem olyan következetes az ellene folytatott küzdelem. Mindig olyan ágazatokban működik, amelyek nem feltűnőek, könnyen el lehet rejtőzni, de ugyanakkor igen könnyű befektetni is bennük” – magyarázta De Raho.

Információcsere?

Federico Cafiero De Raho a konferencia előtt találkozott Jaromír Čižnár szlovák főügyésszel is, akivel a kölcsönös információcsere szükségességéről tárgyalt. Konkrét ügyekről nem esett szó, az olasz főügyész a Dobroslav Trnka volt főügyészről nyilvánosságra került kompromittáló felvételeket sem akarta kommentálni. Annyit mondott, Olaszországban azt az ügyészt, akivel kapcsolatban felmerül, hogy együttműködött a maffiával, hivatalon kívül helyezik és büntetőeljárás indul ellene. Roman Kvasnica ezzel kapcsolatban kifejtette: a nemzetközi együttműködés a gyakorlatban nehezen elképzelhető, amíg egy De Raho kaliberű ügyésznek attól kellene tartania, hogy szlovákiai tárgyalópartnere, Kočner cinkosa volt.

„Először nekünk kell rendet tennünk a saját házunk táján, utána beszélhetünk nemzetközi együtt-működésről”

– mondta Kvasnica.

Az Olaszország pozsonyi nagykövetsége és a Nagyszombati Megyei Önkormányzat támogatásával szervezett nemzetközi konferencia kedden Lukáš Kyselica, a Gorilla-ügyet két és fél évig vizsgáló, ma már civil állományba vonult egykori nyomozó, valamint oknyomozó újságírók előadásaival folytatódott.


A szerző a Vasárnap munkatársa

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kormánypárti kampánymustra

Kočner amerikai tiltólistára került

Lionel Messi újra a csúcson – mit tett érte a szezonban?

Kupakok a szívben

Az eperjesihez hasonló bevetésben még nem volt részük a tűzoltóknak

IkerAnyaVersek saját alapanyagból

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.