Közélet

Nemzetiségi főosztály jöhet

Pozsony | Peter Krajňák, a Híd oktatási államtitkára nem kapja vissza a regionális iskolahálózattal kapcsolatos kompetenciákat, az államtitkár már egyeztetett a jogkörökről az oktatási miniszterrel. Egyelőre úgy tűnik, a minisztérium új szerkezeti felépítésében a Híd a nemzetiségi oktatást erősítené meg.
author
Ibos Emese

2018. január 9. 12:06

Bugár Béla
Bugár Béla - Somogyi Tibor felvétele

Martina Lubyová (SNS-jelölt) oktatási miniszter és Peter Krajňák (Híd) államtitkár tegnap tárgyalt a január 1-vel megvont jogkörökkel kapcsolatban. Bár az egyeztetések még nem zárultak le, jövő héten ismét tárgyalóasztalhoz ülnek, egyelőre úgy tűnik, hogy Peter Krajňák nem kapja vissza a regionális iskolahálózattal kapcsolatos kompetenciákat, melyeket hivatalba lépésétől gyakorolt.

Január elsejétől, a minisztérium belső szerkezeti felépítésének átalakítása után mindössze a nemzetiségi iskolákkal és néhány az inkluzív oktatással kapcsolatos jogkör maradt Krajňáknál. Bugár Béla, a Híd elnöke szerint a tegnapi egyeztetések alapján a jelenleg Krajňák alá tartozó nemzetiségi oktatással foglalkozó osztály főosztállyá alakulhat, amely alá két osztály: a nemzetiségi oktatás és az inkluzív oktatás osztályai tartoznak majd. „Feltételünk, hogy ennek az osztálynak hatása legyen az oktatásügyre az óvodáktól egészen az egyetemekig. Ennek az volna az előnye számunkra, hogy a főosztály igazgatója minden minisztériumi tárgyaláson részt venne. Minden releváns információhoz első kézből jutna” – magyarázta a Híd elnöke. Azt azonban nem volt hajlandó elárulni, hogy ki kerülhet ennek a főosztálynak az élére. Pusztán annyit közölt, hogy már van jelöltjük a posztra, és az illető már a minisztériumban dolgozik. A korábbi osztályvezető, Prékop Mária szerepét firtató kérdéseinkre nem válaszolt.

Az új főosztállyal kapcsolatos elképzeléseket Bugár szerint a párt még a héten kidolgozza, és eljuttatja a tárcavezetőnek. A Híd elnöke nem tekinti visszalépésnek, hogy államtitkára cserébe az új főosztályért nem kapná vissza a regionális iskolahálózattal kapcsolatos jogköröket, mert szerinte a nemzetiségi oktatást ezzel még magasabb szintre tudják emelni. „Ha sikerül létrehozni az új főosztályt, azzal nagyobb lehetőség nyílik majd a közoktatási törvényben külön kezelni a nemzetiségi oktatásügyet” – mondta a pártelnök.

Bugár Béla azt állítja, számukra sokkal fontosabb, hogy stabilizálják a nemzetiségi oktatásügy helyzetét, vagy a romák és az elmaradott régiókban az inkluzív oktatást, mint az, hogy az államtitkáruk minden jogkört megtartson, de a főosztály vezetője nem lehet jelen minden egyes tárgyaláson. Bugár szerint csak akkor tudják befolyásolni a történéseket, ha a főosztály vezetője minden szakmai egyeztetésen ott lehet.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová

Čaputová: Tárgyilagos, racionális és nyugodt vezetés kell

hamran k

Kiben bíznak meg leginkább a szlovákok a Hamran, Lipšic és Žilinka trióból?

Szlovákiában a gyermekorvosok csaknem fele már közel van a nyugdíjkorhatárhoz. Ennek ellenére vannak olyan régiók, ahol az idős szakembereknek is havi öt ügyeletet kell vállalniuk a rendelői órák mellett.

Sürgős változást követelnek a gyermekorvosok

macron k

Macron szerint meg kell hallgatni, mit akar Putyin Európától

keseles k

TRAGÉDIA: Halálra késelte gyanútlan munkatársát saját otthonában egy férfi

katar stadion

Katar a foci-vb után olimpiát rendezne 2036-ban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.