Németh Ilona és Simon Attila lesz Čaputová magyar tanácsadója

Zuzana Čaputová
Pozsony |

Simon Attila történész és Németh Ilona képzőművész lesz az új köztársasági elnök, Zuzana Čaputová magyar tanácsadója.

Čaputová már az államfőválasztás második fordulója előtt bejelentette, az országban élő nemzetiségi kisebbségek, így a szlovákiai magyarok képviselői közül is választ tanácsadókat. A magyar kisebbséget érintő ügyekben Simon Attila történész, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója és Németh Ilona képvőművész, illusztrátor, egyetemi tanár látja el szakmai tanácsokkal a köztársasági elnököt. 

Martin Burgr, Čaputová csapatának kommunikációs igazgatója elmondta, az államfő új tanácsot hoz létre, amelyben a magyar, a roma és a ruszin kisebbséget két-két tag, egy férfi és egy nő képviseli. Az összesen héttagú testületben egy további személy reprezentálja a többi, kisebb létszámú nemzetiséget, a bolgárokat, a cseheket, a szerbeket. A tanács e tagja foglalkozik az úgynevezett új kisebbségek, például a vietnámiak, a kínaiak, az oroszok vagy az arabok ügyeivel. 
„Hagyományt akarunk teremteni a tanács létrehozásával” – mondta Burgr, és hozzátette, a testület kéthavonta fog ülésezni, de ha az aktuális ügyek megkövetelik, gyakrabban is találkoznak az államfővel. 

Németh Ilona lapunknak elmondta, nem tart attól, hogy az elnök tanácsadó testületében való tagsága befolyásolná a pártatlanságát. „A köztársasági elnök pozíciója garantálja a pártatlanságot” – mondta. Németh Ilona hozzátette, álláspontjaik kialakításához további szakértőket szeretnének bevonni. Kiemelte, nem állásról van szó, ez inkább egy tanácsadói formában való társadalmi szerepvállalást jelent számára. „Hogy ez mennyi munkát és találkozót jelent, fokozatosan fogjuk kialakítani” – tette hozzá. Németh Ilona szerint az is fontos, hogy a kisebbségeket nők és férfiak egyenlő arányban képviselik. 

A testületbe való beválasztásával kapcsolatban Simon Attilát is megkerestük. Véleménye szerint az eddigi előző köztársasági elnökök, beleértve a most leköszönő Andrej Kiskát is, nem igazán törődtek a kisebbségek problémáival. „Nagyon örülök, hogy végre akad egy elnök, aki érdeklődik e kérdések iránt” – mondta Simon. Kiemelte, hogy nem politikai tanácsadásról, hanem egy szakmai testület létrehozásáról van szó. A tanácsban való munkától azt várja, hogy olyan impulzusokat adnak az államfőnek, amelyek jó irányba viszik az országot. 

Érdekes

Németh Ilona

Munkácsy-díjas képzőművész, kurátor, egyetemi tanár. Kezdetben festményeivel több csoportos kiállításon is részt vett, de már legelső egyéni kiállításán installációval jelentkezett. Máig e műfaj jellemzi; kompozícióit multimedialitással gazdagítja. Hazai bemutatkozásain és magyarországi kiállításain túl Európa több városában és az USA-ban is volt már kiállítása. 2014-ben a professzori címet, 2017-ben pedig a Pribina-kereszt II. fokozatát vehette át. Pozsonyban a Képzőművészeti Egyetem intermédia tanszékének alapítója, ahol saját műtermét, a Studio IN-t vezeti.

Milyen ügyekben, témákban tud tanácsot adni az államfőnek?
Olyan társadalmi kérdésekben tudok tanácsokat adni, amelyek mindannyiunkat érintenek. Szerintem nagyon helyes, ha a kisebbségeket ebben a testületben egy férfi és egy nő képviseli. Vannak kérdések, amelyekben magabiztosan tudok nyilatkozni és vannak olyanok, amelyekben nyilván szakértőket fogok keresni, akikkel konzultálhatok. Nem gondolom magamról, hogy kapásból nyilatkozni tudok például jogi, nyelvhasználati kérdésekben, de biztos vagyok benne, hogy szakértők bevonásával ki tudok alakítani egy olyan álláspontot, amellyel képviselhetem a magyar kisebbséget.

Nem tart attól, hogy a testületben való tagsága megkérdőjelezi a pártatlanságát?
Nem. Pont a köztársasági elnök pozíciója biztosítja a pártatlanságot. Én pont ezért vállaltam el ezt a feladatot. 

Érdekes

Simon Attila

2001-től a Fórum Kisebbségkutató Intézet munkatársa, 2011-től a Történeti Kutatások Részlegének, majd 2014-től az intézet igazgatója. 2005-től a Selye János Egyetem Tanárképző Kar Történelem Tanszékének vezetője. Hazai és külföldi szakfolyóiratokban, illetve egyéb lapokban publikál. Kutatási területe a szlovákiai magyarság két világháború közötti története. Alapítója és elnöke a Történelemtanárok Társulásának. Tagja az MTA Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanácsának. 2014. november 1-től a Fórum Kisebbségkutató Intézet ügyvezető igazgatója.

Nem tart attól, hogy a testületben való tagsága megkérdőjelezi a pártatlanságát?
Az államfő egy pártok felett álló intézmény, aki nekünk, magyaroknak és a szlovákoknak is az elnöke. Így semmit sem veszítek a pártatlanságomból.

Mennyiben egyeztethető össze ez a tisztség azzal, hogy más intézményekben, például az Esterházy Akadémiában is tevékenykedik?
Ó én annyi helyen voltam már előadni, az Esterházy Akadémián is pont úgy voltam előadni, mint az ELTE-n.

Mit vár a szakmai tanácsban való munkától?
Az eddigi köztársasági elnökök nem nagyon törődtek a kisebbségi kérdésekkel. Nagyon örülök, hogy végre akad egy elnök, aki érdeklődik. Olyan impulzusokat kell számára adnunk, amely jó irányba viszi az országot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?