Közélet

Nem zavarja a dorgálás a Kotleba-hívő papokat

Pozsony | Fittyet hány a püspöki dorgálásra Ján Košiar, a Kotleba támogatása által elhíresült nagyszombati pap.
Vrabec Mária

2017. június 5. 21:14

Ján Košiar a tavalyi parlamenti választások előtt vált országosan ismertté, amikor aláírta a Mi Szlovákiánk Néppárt választására buzdító kiáltványt és a nagyszombati bazilikában Kotleba jelenlétében misézett. Az egyház több mint egy évig nem foglalt állást az ügyben, a Szlovákiai Püspökök Konferenciájának szóvivője csak a napokban tett közzé egy nyilatkozatot, miszerint egy pap nem szólíthat fel nyíltan politikai párt támogatására, ezért egyes papok önkényes viselkedésére az egyház figyelmeztetéssel vagy áthelyezéssel reagált.

Határozott fellépés

Nyilvánosan csak a görögkatolikus redemptorista szerzetes Miroslav Čajkát rótta meg az elöljárója. Čajka videóblogokban arról beszélt, hogy Krisztus a legnagyobb extrémista és március 14-én Marian Kotleba oldalán vett részt a szlovák állam megalakulásának évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen Besztercebányán. Elöljárója határozottan elítélte a viselkedését és felszólította, hogy a jövőben tartózkodjon minden olyan cselekedettől, amely a politikai elkötelezettség látszatát keltheti.

A római katolikus püspökök és rendi elöljárók soha nem nyilatkoztak ilyen konkrétan a szélsőséges nézeteket valló papokról. A püspöki konferencia szóvivője is csak a politikai pártok támogatását ítélte el, az egyház tanításának is ellentmondó szélsőséges nézeteket nem.

Ján Košiar és a hozzá hasonlók továbbra is következmények nélkül szabadon hirdethetik a véleményüket. Košiar tavaly szeptemberben aláírt egy felhívást a Nemzeti Emlékezet Intézetéből elbocsátott Martin Lacko történész és a konspirációs elméleteket valló egykori hittanoktató Anton Čulen támogatására. Čulentől a pozsonyi érsekség megvonta a hittanoktatói engedélyét, jelenleg a Mi Szlovákiánk Néppárt képviselőjének, Natália Grausovának az asszisztense. A felhívást, amely szerint Lackót és Čulent is a politikai meggyőződésük miatt üldözik, a kommunista titkosszolgálat aktáiban ügynökként nyilvántartott hegybányai (Štiavnické Bane) pap, Imrich Šišulák és a takcsányi (Stakčin) pasztorációs központ vezetője, Marián Čižmár is aláírta.

Tavaly decemberben Ján Košiar ott volt a Mi Szlovákiánk Néppárt karácsonyi káposztaleves-osztásán Nagytapolcsányban, és a párt honlapja szerint azóta is részt vesz a rendezvényeiken. Márciusban a vághosszúfalui pappal, Ignác Jurišsal és a jezsuita Jozef Mydlával, valamint Natália Grausovával és Anton Čulennel együtt a Szlovák Nemzeti Színház Natálka című előadása és az ifjabb Michal Kováč elrablásáról szóló film ellen tiltakozott. „Elítélünk minden olyan művészetet, amely lekicsinyli és elítéli a szlovák nemzeti érzelmeket” – olvasható a felhívásban. Ezt idén márciusban a mečiari amnesztiák eltörlése ellen tiltakozó nyilatkozat követte, amelyben az aláírók abbéli aggodalmukat fejezik ki, hogy az eltörést szorgalmazók a szlovák államiság alapjait ássák alá. Legutóbb Tiso védelmére kelt Ján Košiar. A felhívásban, amelyet aláírt, az olvasható, hogy a sajtó „sátáni hazugságok orgiáját terjeszti arról, hogy Tiso háborús bűnös volt”.

Az egyház inkább hallgat

A püspöki konferencia szóvivője, Martin Kramara szerint Košiart tavaly eltiltották az aktív pasztorációs munkától és a cíferi nyugdíjas-otthon lelkészi szolgálatával bízták meg. Mivel az otthonban nyugalmazott papok is élnek, akik maguk miséznek, túl sok dolga nincs, segédlelkészként szabadon járhatja az országot Kotlebáékkal. Gyakran látni őt a nagyszombati bazilikában is, május 24-én Ján Orosch érsekkel együtt misézett a kanonokok beiktatásán.

Kramara már nem akar foglalkozni azzal, volt-e foganatja a megrovásoknak, megkeresésünkre csak azt hangsúlyozta: nem igaz, hogy az egyház tolerálja egy bizonyos politikai párt támogatását. „Amennyiben ezt a papok nem respektálják, világosan az értésükre adjuk, hogy nem cselekedhetnek így” – mondta Kramara, aki szerint az egyház tiszteletben tartja az állam hatásköreit, ami azt jelenti, hogy nem vesz részt a politikai csatározásokban.

Martin Slosiarik szociológus szerint azonban a sem mellettük, sem ellenük hozzáállás puszta alibizmus. „Pozitív, hogy az egyház semmilyen politikai pártot vagy ideológiát nem támogat. Másrészt viszont nem adhatja fel a kölcsönös toleranciának és egymás tiszteletének a védelmét. Határozottan hallatnia kellene a hangját minden olyan esetben, amikor szélsőséges megnyilvánulásokról van szó, főleg, ha ez a köreiben történik.”

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Komárom

Az önkormányzatok is bajba kerülhetnek

Saját házában lopták meg a 75 éves nénit

Magyarul is figyelmeztet a belügyminisztérium a csalókra

határátkelőhely

Szigorított határellenőrzés, torlódás az átkelőknél

Tragédia: 21 éves férfi vesztette életét, négyen utastársa megsérült

Tragédia: 21 éves férfi vesztette életét, négy utastársa megsérült

A németországi minimálbér nehezíti a munkanélküliség leépítését

Egy hónappal tovább folyósítanák a munkanélküli segélyt

televízió gyerekeke

Televíziós iskolával szimulálnák a valódi oktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.