Közélet

Nem szigorítaná az abortuszt a lakosság

A Focus ügynökség felmérése alapján Szlovákia lakosságának 59,8%-a nem támogatja az abortusztörvény szigorítását.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. június 23. 10:59

Írországban egy hónappal ezelőtt népszavazáson engedélyezték az abortuszt (SITA/AP-felvétel)  

A felmérés június 4-e és 11-e között zajlott, amikor a parlament tárgyalta Marian Kotleba (ĽSNS) pártjának szigorító javaslatát.

Az abortusz szigorítása valószínűleg ősszel is téma lesz a parlamentben, saját javaslatot készítenek a Smer képviselői az SNS egy részének támogatásával, és készül ellenzéki javaslat is.

A Denník N számára készült felmérés szerint az ĽSNS szavazóin kívül minden pártnál többségben vannak azok, akik nem szeretnék, ha szigorítanának az abortusztörvényen. 

A szigorítást az SNS egyes képviselői is elképzelhetőnek tartották, pedig a nemzetiek szavazóinak 67%-a nem szigorítana. Ennél nagyobb elutasítás csak az SaS táborában van (69%). A jelenlegi törvény megmaradása mellett döntene a Híd pártolóinak 53, a KDH-s szavazók 51%-a és az OĽaNO voksolóinak 54%-a is.
 

Martin Slosiarik, a Focus vezetője szerint a kulturális etikai témákat érintő felmérések nem tartoznak azok közé, amelyek különösebben foglalkoztatnák a lakosságot. 

Még ha a politikusok foglalkoznak is vele, nem hiszem, hogy ezzel a témával politikailag nyerhetnek valamit – tette hozzá Slosiarik.

Férfiak és nők

A nemek tekintetében nincs nagy különbség, a nők (60%) és férfiak (59%) többsége sem támogatná a szigorítást. A témában hasonlóan gondolkodnak a szlovák és magyar nemzetiségűek is. A módosítás ellen legtöbben a szülési vagy gyermekgondozási szabadságon lévők voltak (70%), valamint az aktív szakmunkások és hivatalnokok (65%). A nagyobb mértékű korlátozás mellett főleg a nyugdíjasok álltak ki, de nekik is csak 39%-uk.

A vallás sem akadály

A szigorítás a vallásos emberek körében sem volt túlzottan népszerű. A rendszeresen templomba járók 58%-a, de Slosiarik szerint a mélyen hívők Szlovákia lakosságának csupán 6%-át teszik ki. Megyékre lebontva az ellenzők többsége Zsolna, Nagyszombat és Nyitra megyékben volt.

Megbocsátható

A Szlovák Tudományos Akadémia Szociális Intézete szerint 1991-től kétszeresére nőtt azok száma, akik szerint az abortusz megbocsátható. Az intézet ezen a héten mutatta be az Európai értékkutatás (EVS) című felmérését, amely szerint az abortuszt Szlovákiában a társadalom többsége, mintegy kétharmada nem tartja megbocsáthatatlannak. Míg 1991-ben az emberek 34,5%-a semmilyen körülmények között nem tartotta megbocsáthatónak az abortuszt, mára ez az érték 20%-ra csökkent. (ma, dennikN)

2018. május 19. 12:28

Náci csapda
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?