Nem nő, de nem is csökken a létminimum

Pozsony |

<p>Idén nem valorizálják a gyest, a családi pótlékot és az adóbónuszt, sőt fennállt a veszélye annak, hogy lecsippentenek több szociális támogatásból, legalábbis az első negyedév gazdasági mutatói alapján erre lehet következtetni.</p>

A szociális ügyi minisztérium ezért – az esetleges csökkentést megelőzendő – még a segélyek összegének júliusi átértékelése előtt a létminimumot befagyasztó törvénymódosítást készített elő. A kormány tegnap jóváhagyta az elképzelést.

A hatályos jogszabály szerint a létminimum évente változik a Statisztikai Hivatal adatainak megfelelően: megállapítják az alacsony bevételű természetes személyekre vonatkozó nettó költségek 1. negyedévben mért emelkedésének a koeficiensét, amellyel megszorozzák a létminimum június 30-áig érvényes összegét, s júliustól az új összegek szoktak hatályba lépni. Idén az év első hónapjaiban azonban infláció helyett 0,5 százalékos deflációt jegyeztek, nem tapasztalhattunk drágulást, a lakosság vásárlóereje sem romlott. „Tekintettel arra, hogy a megélhetési költségek csökkenhetnek, az emberek bevételeinek a csökkenését elkerülendő azt javasoljuk, hogy amennyiben a létminimum összegének az átszámításakor alkalmazott koeficiens értéke 1 vagy annál kisebb lesz, akkor ne alkalmazzuk a létminimumról szóló törvénybe foglalt valorizációs módszert. Ilyen esetben nem módosulna, azaz nem csökkenne a létminimum, hanem maradna az előzőleg megállapított szinten” – javasolja a szociális ügyi tárca.

A Szakszervezetek Szövetsége (KOZ) pozitívan értékelte a javasolt intézkedést, ugyanis a létminimumtól számos segély összege függ. Ha abból lecsippentenének, júliustól azonnal csökkenne az adóbónusz és az adóalap nem adóköteles része, lefaragnának az egészségkárosodottaknak jóváhagyható támogatásokból. A létminimum alapján számolják ki a gyest, a családi pótlékot, a minimális tartásdíjat és a szociális ösztöndíjat is. Mivel a javaslatot tegnap a kormány elfogadta, valószínűleg a parlament is jóvá fogja hagyni, így júliustól hatályba léphet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?