Nem lesz ünnep Csehszlovákia létrehozásának napja

Pozsony |

<p>Továbbra sem lesz Szlovákiában állami ünnep Csehszlovákia létrehozásának napja, a SaS erre vonatkozó javaslatát kedden a pozsonyi törvényhozás elutasította.</p>

A javaslatot, amely Szlovákiában csaknem negyed évszázad után ismét állami ünneppé tette volna október 28-át, az 1918-ban létrehozott Csehszlovákia megalakulásának napját, a SaS két képviselője és egy független képviselőnő nyújtotta be. A javaslatot 42 nem szavazattal 31 igen voks ellenében, 56 tartózkodás mellett utasította el a 150 fős pozsonyi törvényhozás.

A javaslat beterjesztői azzal indokolták indítványukat, hogy Csehszlovákia létrejöttének dátuma Szlovákia "újkori történetének" egyik legjelentősebb napja, valamint azzal is, hogy a történelmi eseménynek jövőre lesz a századik évfordulója. A javaslattevő képviselők emellett azt is indítványozták, hogy október 28-ának állami ünneppé tételével egyidejűleg szeptember elsejét, a szlovák alkotmány napját töröljék az állami ünnepek sorából.

A mostani kísérlet Csehszlovákia létrehozásának állami ünneppé tételére már a liberálisok sokadik ilyen - mind ez idáig sikertelen - próbálkozása volt. Október 28. a volt Csehszlovákiában az ország fennállásának egész időtartama alatt állami ünnep volt. A közös cseh-szlovák államalakulat létrehozásának dátumát 1993-ban az ugyanazon évben önállósodott Szlovákia parlamentje törölte az állami ünnepek sorából. Október 28-át 1999-ben, Mikulás Dzurinda első, jobb-, baloldali és liberális pártok alkotta széles kormánykoalíciójának idején emléknappá nyilvánították.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?