Közélet

Nem lesz több magyaróra

Pozsony | Elkészítette az oktatási minisztérium azoknak a feladatoknak a listáját, melyeket még az év végéig teljesíteni kíván. Öt intézkedést fogalmazott meg a nemzetiségi oktatásra nézve, viszont a magyar pedagógus-szervezet felvetéseit figyelmen kívül hagyta.
Ibos Emese

2016. május 28. 14:29

Újabb béremelés, a tantermek modernizálása, újabb oktatási eszközök, az óvodai férőhelyek feltérképezése és bővítése, az oktatási intézmények finanszírozásáról szóló jogszabály módosítása – sok más egyéb mellett ezt ígéri az oktatási minisztérium abban az intézkedéscsomagban, melyet még az év végéig teljesítene. Állítja, hogy a feladatsor a múlt héten lezárult kerekasztal-egyeztetést követően nyerte el végleges formáját. „Harmincnyolc feladatot fogalmaztunk meg a regionális iskolahálózatot, huszonnégyet a felsőoktatási intézményeket illetően, és öt intézkedés vonatkozik a nemzetiségi oktatásra” – mondta Peter Plavčan (SNS-jelölt).
 
Legfontosabb feladatának a nevelés és művelődés fejlesztése nemzeti programjának kidolgozását tartja. A dokumentumot, melyben összegzik a következő 10 évre vonatkozó terveket és elképzeléseket, decemberben bocsátják nyilvános vitára. Plavčan egyébként maximálisan elégedett: „Már teljesítettük az oktatási reform első feladatait: beterjesztettük a pedagógusok szeptemberben esedékes béremelésére és az alsó tagozatos osztályokban a minimális osztálylétszám törlésére vonatkozó módosító javaslatokat” – dicsekedett. A tárca a feladatok közé besorolt egy újabb 6%-os pedagógus-béremelést, mely 2017 januárjától lenne esedékes, de a megfogalmazás alapján csupán felkéri a pénzügyminisztériumot, hogy keressen forrásokat az eddig nem tervezett emelésre. A felsőoktatási intézmények szigorúbb akkreditációs folyamattal és egyes szakok megszüntetésével számolhatnak. 
 
A nemzetiségi iskolákra vonatkozó ötpontos feladatsor alapján a ruszin nyelv és kultúra ápolása mellett a magyar tanítási nyelvű iskolákban új módszertan szerint oktatnák a szlovák nyelvet. Törlik a kisebbségek lakta területeken található alsó tagozatos osztályokban a minimális osztálylétszámot, és szorgalmazni fogják a multikulturális dialógust, az egymással szembeni előítéletek felszámolását, és kilátásba helyezték a regionális oktatás segítését. A felső tagozatos osztályokban a tananyag kitérne a Szlovákiában élő kisebbségekre és kultúrájukra. A tárca mellőzte a magyar iskolák követeléseit, a magyar nyelv óraszámainak növelését és a történelemoktatással kapcsolatos felvetéseket.
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
R2-es

A déli úthálózat többé nem prioritás az államnak, mutatjuk miért

napos idő

Ilyen időnk lesz pénteken

sport a tv-ben 4

Bayern–Schalke focimeccs a tévében

koronavírus iskola

Módosították az ápolási díj kifizetéséről szóló törvényt

Megroggyant a hitünk a demokráciában

Megroggyant a hitünk a demokráciában

a

Varjú mint társ és terápia

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.