Nem közeledik egymáshoz a Szövetség és a Magyar Fórum álláspontja

Tegnap a Magyar Fórum elnöke, Simon Zsolt a párt pozsonyi sajtótájékoztatóján arról beszélt, azt szeretnék, ha a Szövetséggel a parlamenti választás előtt egy pártközi megállapodást tudnának kötni. Nem fogadják el, hogy a tagjaikat a Szövetség egyenként v
Pozsony |

Nem közeledik a Szövetség és a Magyar Fórum álláspontja az előre hozott parlamenti választáson való közös indulással kapcsolatban. A Szövetség jelöltlistájának összeállításába ugyanakkor Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő is bezavarhat még.

A Szövetség és a Magyar Fórum vezetése pénteken dél- előtt ül tárgyalóasztalhoz, hogy az előre hozott parlamenti választáson való közös indulásról egyeztessen.     A Szövetség Híd-platformja ugyanakkor kedden azt ajánlotta a Magyar Fórumnak, helyet biztosít számára a közös párt jelöltlistáján. „A Szövetség választási listáján a Híd-platform kvótájából a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséghez hasonlóan a Magyar Fórum képviselőinek is helyet biztosítunk, neked, vagy     az általatok vezetőként megjelölt jelöltnek a Híd első tíz jelöltje között” – fogalmaz Sólymos László (Híd-platform), a Szövetség Országos Tanácsának elnöke abban a nyílt levélben, amelyet Simon Zsoltnak, a Magyar Fórum elnökének címzett. A Híd-platformnak a pártegyesítéskor megkötött egyezség szerint az első jelöltje a közös párt listáján a kettes sorszámot kapja, a tizedik hidas jelöltnek pedig a 32. pozíció jut. Arra a kérdésre, hogy Simonék egy jelöltjének inkább az első 15-ben, vagy ettől hátrébb kínálnak-e helyet, Sólymos azzal válaszolt, ez a tárgyalások során dőlhet el.

Mózes Szabolcs (Összefogás-platform), a Szövetség alelnöke is szívesen látná a pártja listáján a Magyar Fórum jelöltjeit, sőt, szerinte az Összefogásnak jutó kvótában is helyet kaphatnak ezek a személyiségek. „Simon Zsolt többször elmondta most és 2020-ban is, hogy nincsenek komoly politikai ambíciói, célja, hogy a Magyar Fórumba belépett új arcokat startpozícióhoz juttassa. Ha őszinte a közeledési szándéka és a nyilatkozatai, akkor meg fogunk tudni egyezni, és az Összefogás kvótájában is helyet kaphatnak az új arcok a Szövetség listáján” – nyilatkozta lapunknak Mózes.

Simon mást szeretne

Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke azonban Sólymos levelére reagálva úgy nyilatkozott, ez az ajánlat nem az, amit szeretnének, hiszen ha az egyes platformok helyeket kínálnak fel a számukra, akkor az nem pártközi megállapodás. „Számunkra ez úgy tűnik, hogy a Híd-platform, az MKP-hoz hasonlóan, elutasítja, hogy a két párt közös magyar listát alakítson ki” – nyilatkozta lapunknak Simon azzal, hogy pénteken tárgyalnak a Szövetséggel. A Magyar Fórum vezetője megismételte, a közös lista jogi formája egyebek mellett egy választási párt lehetne.

Az MKP és Gyimesi

A Szövetség MKP-platformja még január végén döntött úgy, hogy a közös párt jelöltlistáján a rendelkezésére álló 75 helyből háromra pártonkívülieket szeretne állítani. Berényi József, az MKP elnöke most elmondta, a Szövetségnek a lehető legszélesebb kínálatot kell adnia. „Ebbe az elképzelésbe a Híd által tett javaslat beleillik” – mondta. Arról azonban, hogy az MKP kinek kínálná fel a három említett helyet, még nem egyeztettek sem a platformon belül, sem pedig a Szövetség szintjén. „Én személy szerint szívesen venném, ha Gyimesi György rajta lenne a listánkon, de ezzel még a platformon belül nem foglalkoztunk és a képviselő úrral sem beszéltünk konkrét ajánlatról” – mondta Berényi.

A Szövetség jelöltlistájának összeállítása során a párt hatfős ún. grémiumának minden tagja vétójoggal rendelkezik. Bár az egyes platformok tagjai korábban arról beszéltek, nem szólnak bele, a másik kiket indít a közös jelöltlistán, az olyan pártonkívüliek esetében, mint Gyimesi, ez a rendszer okozhat némi zavart. A képviselő személyével kapcsolatban ugyanis Sólymos arról beszélt, fel kell mérniük, a vele való együttműködésnek mennyi hozadéka lenne.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?