Közélet

Nem csak a pénz miatt távoznak az orvosok

Pozsony | Nem az alacsony fizetés a legfőbb oka annak, hogy a szlovákiai orvosok külföldre mennek dolgozni – derült ki a Spolu legújabb felmérésből. Az orvosokat sokkal inkább zavarja a kórházak rossz felszereltsége vagy a kormány elhibázott egészségügyi politikája.
Nagy Roland

2018. október 3. 15:40

kórházak
Az orvosokat leginkább a kórházak rossz felszereltsége zavarja   - TASR-felvétel

A felmérésben 500 külföldön dolgozó orvost és orvostanhallgatót kérdeztek meg arról, miért hagyták el az országot. Az eredményeket tegnap mutatta be Miroslav Beblavý, a Spolu elnöke. Az elemzésből kiderült, hogy a legtöbb megkérdezett a kórházak rossz felszereltségét jelölte meg távozása fő okaként. Az orvosok 72,5 százaléka gondolja úgy, hogy nem szeretnének elmaradott kórházakban dolgozni, az orvostanhallgatóknál ez az arány még magasabb, mintegy 85 százalék. A rossz felszereltségbe az elavult orvosi berendezések mellett beletartozik az épületek elhanyagolt állapota, valamint az alapvető higiéniai eszközök hiánya.

A megkérdezettek a távozásuk második legfontosabb indokának a kormány elhibázott egészségpolitikáját tartják. 73 százalékuk gondolja úgy, hogy az egészségügyi tárca nem foglalkozik eléggé az orvosokat érintő problémákkal, ennek következtében a kórházakban hatalmas a káosz, és az orvosi egyetemek képzése sem megfelelő.

 

Ösztöndíjjal fognának nővért, ukrán és szerb orvosok is kellenek

2018. szeptember 6. 12:19

Ösztöndíjjal fognának nővért, ukrán és szerb orvosok is kellenek

A további indokok között szerepel a jobb szakmai fejlődés, valamint a szlovák egészségügyben létező korrupció. Az alacsony fizetés mindössze az ötödik helyen áll a listán. Miroslav Beblavý szerint a felmérésből egyértelműen látszik, hogy az orvosoknak a megfelelő fizetés mellett az elfogadható munkakörülményeket is meg kell teremteni. „Ha azt szeretnénk, hogy a legjobb orvosaink ne menjenek külföldre, akkor meg kell hallgatnunk a véleményüket. Jelenleg azt állítják, hogy a fizetésüktől függetlenül nem hajlandók 19. századi körülmények között dolgozni” – mondta a Spolu elnöke.

Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint a minisztérium már intenzíven dolgozik a helyzet javításán. „Az orvoshiány már régóta probléma, ezért több intézkedést is bevezettünk: az orvosi egyetemek több diákot vesznek fel, mint korábban, a tárca még nagyobb összegeket fordít a berendezések fejlesztésére, és a külföldről érkező orvosok munkavállalásának körülményeit is megkönnyítettük” – közölte Eliášová.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Egy új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Szlovákiában

*

Tényleg olcsóbbak lesznek a repülőjegyek a járvány után?  

Rigó László

Újraindul a sörgyártás Rimaszombatban?

Szenc

Zökkenőmentesen indultak újra az óvodák

Trianon felé – Felvidéki sorsfordulók az államfordulat első évében

Trianon felé – Felvidéki sorsfordulók az államfordulat első évében

Robert Fico

Fico cáfolta, hogy egy kastélyban élne

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.