Négy jelöltet lehet karikázni a listán

Választás 2023

Legfeljebb négy jelölt sorszámát karikázhatja be a választó a szombati választáson, ugyanakkor egyáltalán nem is kell karikáznia, a pártra adott szavazata akkor is érvényes – emlékeztet honlapján a belügyminisztérium.

A választó a személyi igazolványával igazolja magát a választási bizottságnak, ezután megkapja a szavazólapokat és egy üres borítékot. A szavazólapot kötelező a szavazófülkében kitölteni és a borítékba tenni.

Csak egy párt listáját lehet a borítékba tenni, különben érvénytelen lesz a szavazat. A listán maximum négy jelölt sorszámát lehet bekarikázni. Ha a választó többet karikáz, a pártra adott szavazata akkor is érvényes, csupán a jelöltekre adott preferenciaszavazatai nem számítanak. Végül a borítékot az urnába kell dobni.

Ha a választó a kitöltésnél elrontja a szavazólapot, az összeset visszaadja a választási bizottságnak, és újakat kap. A szavazást követően a felesleges szavazólapokat az erre a célra kijelölt, lepecsételt dobozba kell dobni, oda kerülnek az elrontott szavazólapok is. Aki szavazólapot visz ki a választási helyiségből, az szabálysértést követ el, és 33 eurós bírságot kaphat.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?