Közélet

Nálunk főleg fiatalok körében fertőzött a koronavírus

Pozsony | Arányaiban sokkal több fiatal fertőződött meg koronavírussal, mint idős, ennek tudható be, hogy más országokhoz képest nálunk viszonylag kevés áldozatot követelt a betegség. A fertőzöttek csupán 11,6%-a származott idősotthonokból.
Szalay Hajnalka

2020. május 29. 12:00

bazin
A vírus egyik gócpontja Szlovákiában a bazini idősotthon volt, amelyet heteken át rendőrök őriztek. - TASR-felvétel

A Közegészségügyi Hivatal összeállított egy jelentést a hazai koronavírus-fertőzöttekről. Az összesítés a május 20-ig regisztrált betegek adatait tartalmazza, azaz 1472 fertőzöttet elemez. A tanulmányból kiderül, hogy a fertőzöttek 52 különböző országból hozták haza a betegséget, a legnagyobb arányban Ausztriából. A szomszédos országban 216-an betegedtek meg, ezt követi Nagy-Britannia, ahol 116 szlovák állampolgár kapta el a fertőzést. A harmadik helyen Németország (46) áll, majd Csehország (43) és Olaszország következik (22). Az 52 állam között volt még például Izland, Omán, Bahrein vagy Kambodzsa. Érdekesség, hogy Kínából, ahonnan a fertőzés elterjedt, csupán egy szlovák állampolgár tért haza betegen. 

Összességében 541 ember fertőződött meg külföldön, tőlük további 84 ember kapta el a betegséget. Ebben azonban nincsenek benne a marginalizált roma közösségben élő fertőzöttek, velük az elemzés külön foglalkozott. Kiderült, hogy közülük 86-an betegedtek meg külföldön, itthon pedig 93 embert fertőztek meg. Fontos azonban megjegyezni, hogy a koronavírusos páciensek harmadánál nem sikerült megállapítani, kitől kapták el a betegséget.

Kevés halott

Az 1472 betegnek csupán 11,6%-a él az ország valamelyik idősotthonában. Ez 171 embert jelent. A jelentésből kiderül, hogy összesen 23, idősekkel foglalkozó intézményben jelent meg a koronavírus. 

A szomszédos országokhoz képest nálunk jelentősen kevesebben haltak bele a betegségbe. Ennek egyik oka, hogy a fertőzöttek nagy része 20 és 54 év közötti. Nemek szerinti elosztásban összességében nem figyelhető meg nagyobb eltérés, viszont érdekes, hogy a 44 évnél fiatalabb fertőzöttek között több a férfi, míg a közép- és időskorú betegek között több a nő.

A kevés haláleset másik oka, hogy Szlovákiában csak azokat számolják a betegség áldozatai közé, akiknek halálát a vírus okozta. Más országokban azonban gyakran mindenkit, aki megfertőződött és meghalt, automatikusan a koronavírus áldozataként tartanak számon. Tegnap lapzártánkig 28 halálesetet tulajdonítottak a vírusnak. Az elemzésből azonban kiderül, hogy már május 20-ig összesen 32, kórházba került fertőzött hunyt el. A halál okaként 23 esetben állapították meg a koronavírust. Hat fertőzött más miatt hunyt el, háromnál pedig valószínűsíthető, hogy a koronavírus következményeibe halt bele. 

A kórházban kezelt páciensek közül 178 felépült, 14 a jelentés készítésekor még mindig gyógyult.

Azok, akik otthonaikban vészelték át a betegséget, nagy arányban meggyógyultak, csupán egyetlen, az otthonában gyógyuló fertőzött halt meg.

A főváros jár az élen

Százezer lakosra átszámítva Pozsony megyében él a legtöbb koronavírussal megfertőződött szlovák állampolgár. Ezt követi a Trencséni, a Kassai és a Zsolnai kerület. A legkevesebb beteget Besztercebánya megye tudhatja magáénak.

A járási bontásból kiderül, hogy a járvány egyik hazai gócpontja a Bazini járás volt. Nagyrészt azért, mert az egyik itteni idősotthonban is felütötte a fejét a vírus, s az áldozatok jelentős része is éppen ebből az intézményből került ki.

Szintén sokan fertőződtek meg az Iglói járásban, pontosabban a járás egyik roma telepén. Érdekesség, hogy két olyan járás van, amelyet a koronavírus teljesen elkerült: a Mezőlaborci, valamint a Nagykürtösi. Ezeken kívül még 12 olyan járást tartanak nyilván, amelyben ugyan élnek betegek, de ennek ellenére nem terjesztették a fertőzést.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Benes

Beneš-dekrétumok: bocsánatra, kárpótlásra várunk

Komárom

Elindult a határforgalom monitorozása a komáromi átkelőnél is

Elértéktelenednek a lakások a lepusztult környezet miatt

Sorsukra hagyták a gadóci pedagógusokat

Ha ideje engedi, a fiatal művész kassai műtermében dolgozik saját alkotásain

Börtönfalak mögött érzi magát a legszabadabbnak

rr

Tíz évet is kaphat a kamionsofőr, aki megpróbált áthajtani a kerékpáros hídon

Hagia Sophia

Erdogan elrendelte az isztambuli Hagia Sophia mecsetté alakítását

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.