Nagyítóval keresik a jó szakmunkásokat

A hegesztők iránt is nagy a kereslet a munkaerőpiacon ⋌(TASR-felvétel)
Pozsony |

A szlovák gazdaság növekedési üteme ugyan lassul, ez azonban a szakmunkások iránti keresleten egyelőre nem látszik meg. A cégek továbbra is arra panaszkodnak, hogy a képzett munkaerőt nagyítóval kell keresniük. 

Az elmúlt időszakban már több olyan felmérés is napvilágot látott, amely szerint a cégek egy része inkább már elbocsátásokat fontolgat, mintsem új alkalmazottakat venne fel, a Grafton Slovakia személyzeti tanácsadó és munkaközvetítő ügynökség legfrissebb felmérése szerint azonban a pangás csak bizonyos munkakörökre érvényes, a jó szakmunkásokból még mindig hiány van az országban. 

„A munkáltatók leginkább a szakmunkások hiányára panaszkodnak. Az esztergályosokért, hegesztőkért, fémmegmunkálókért, villanyszerelőkért, targoncakezelőkért, raktárosokért a cégek még most is ádáz harcot vívnak” – mondta Miroslav Garaj, a Grafton CZ&SK ügyvezető igazgatója. Szerinte ennek megfelelő a javadalmazásuk is.

A Grafton adatai szerint egy hegesztő Pozsonyban, Kassán, Trencsénben vagy Zsolnán akár a havi bruttó 1400 eurót is megkeresheti. Besztercebányán, Nyitrán, Nagyszombatban és Eperjesen a hegesztők esetében a felső határ 1300 euró körül mozog. „A villanyszerelők bruttó bére elérheti akár az 1600, az esztergályosoké az 1500, a fémmegmunkálóké pedig az 1400 eurót is. Az egyes régiók között természetesen látványos különbségek vannak, az is igaz azonban, hogy az elmúlt időszakban épp a kevésbé fejlett régiókban nőttek a legnagyobb ütemben a bérek” – tette hozzá Garaj. Szerinte az elkövetkező időszakban – a cégek automatizálásának köszönhetően – látványosan megugrik a kereslet a számítógépes szakemberek iránt is. „Rengeteg cég tér át a teljesen automatizált gyártási folyamatokra, miközben az ehhez szükséges alkalmazottakból kevés van, a többségük pedig pályakezdő” – mondta Garaj.

A Grafton felméréséből is kiderült, hogy a szlovákiai munkáltatók a szakképzett munkaerő hiányát vendégmunkások behozatalával igyekeznek pótolni. A legtöbben Ukrajnából, Szerbiából és Romániából érkeznek. „A cégeknek azonban gondot okoz, hogy a vendégmunkások kevésbé lojális munkaerőnek számítanak, mint a hazaiak. Gyakori eset, hogy az egyik nap megjelennek a munkahelyen, másnap pedig már nem, ami elsősorban a folyamatos gyártásra beállított üzemeknél jelent hatalmas problémát” – állítja Garaj.

(mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?