Közélet

Mutatjuk, milyen változásokat hoz hétfőtől a Covid-automata

Pozsony | A kormány a múlt héten ismét szigorította a járványügyi óvintézkedéseket, ez pedig befolyásolja a Covid-automata működését is.
Nagy Roland

2021. március 7. 19:03

koronavírus
A járások besorolása már csak a tesztelés szempontjából lesz döntő - TASR-felvétel

Az utóbbi hetekben a Covid-automata hetente frissülő regionális járványtérképe döntött arról, milyen szabályok vonatkoznak a tesztelésre, a természetlátogatásra és az iskolanyitásra. A bordó és piros régiók között például megengedett volt az utazás, ha a család természetlátogatás céljából hagyta el a járást, amelyben él. Az iskolanyitás a bordó járásokban a regionális közegészségügyi hivatal és a polgármester döntésén múlott, a piros járásokban pedig probléma nélkül kinyithattak az intézmények.

Ennek azonban egyelőre vége, mivel a kormány a romló járványhelyzet miatt elfogadta a járványügyi szakértők szigorításokkal kapcsolatos javaslatait.

Kérdések és válaszok az új járványellenes intézkedésekről

2021. március 2. 07:30

Kérdések és válaszok az új járványellenes intézkedésekről

Az új szabályok értelmében a természetlátogatás csakis az adott járáson belül lehetséges, besorolástól függetlenül (kivéve Pozsony és Kassa lakosait, előbbiek a teljes megyében utazhatnak, utóbbiak a városban, valamint a Kassa-környéki járásban). Az iskolákba pedig mostantól csak azon szülők gyermekei térhetnek vissza, akiknek a munkahelye nem teszi lehetővé, hogy otthonról dolgozzanak.

Ez azt jelenti, hogy a regionális járványtérkép mától csak a munkába járáshoz szükséges teszteredményekről dönt, és ez legalább két hétig így is marad. Továbbra is érvényes, hogy a fekete és a bordó járásokban kötelező magunkkal kell vinnünk egy 7 napnál nem régebbi negatív teszteredményt, ha dolgozni megyünk. A piros besorolású járásokban elegendő a 14 napnál nem régebbi tanúsítvány is. Utóbbi azonban mindössze 3 járást érint: a Késmárki, a Turdossini és a Mezőlaborci járást.

A járványhelyzet romlása abból is látszik, hogy a piros járások száma csökken (múlt héten még 6 ilyen járás volt), a fekete járások száma pedig fokozatosan nő. Az előző héten még 20 ilyen besorolású járást tartottak számon, hétfőtől azonban már harmincat.

járványtérkép

A járások besorolása március 8-tól

  • Fekete járások: Báni, Gyetvai, Alsókubini, Dunaszerdahelyi, Galántai, Galgóci, Homonnai, Illavai, Kassai (I.–IV.), Kassa-környéki, Turócszentmártoni, Vágújhelyi, Simonyi, Pöstényi, Vágbesztercei, Puhói, Nagyrőcei, Rimaszombati, Rozsnyói, Rózsahegyi, Vágsellyei, Trencséni, Nagyszombati, Stubnyafürdői, Zsarnócai, Garamszentkereszti, Zólyomi.
  • Piros járások: Késmárki, Turdossini, Mezőlaborci.
  • A többi járás bordó besorolást kapott.
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő sikerként könyvelte el, hogy a magyarországi tárgyaláson nem volt képviselve a szlovák diplomácia ⋌(TASR-felvétel)

A koalícióban is betelt a pohár Gyimesi miatt

Zuzana Čaputová

Čaputová a Szputnyik-szerződés nyilvánosságra hozását kéri

tüdő illusztráció

Poszt-Covid szindróma: Mik a tünetei, és mi a teendő?

puskas

Foci-Eb: telt ház lehet a Puskásban, három helyszín veszélyben

dd

A bőség kosara a könnyűzenében

Fülöp herceg Vilmos

Vilmos herceg: "nagypapám évszázadnyi életét a szolgálat határozta meg"

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.