Közélet

Módosítaná módosítóját a Híd

Pozsony | Lezárult a közoktatási törvény módosító javaslatának tárcaközi egyeztetése. Bár a Híd szerint a sajtó pánikot kelt a kisiskolák megmentésével kapcsolatban, saját tervezetének alapvető módosítását javasolja.
author
Ibos Emese

2016. május 23. 11:53

Lezárult az oktatási törvény módosításának tárcaközi tárgyalása. A most hatályos jogszabály szeptembertől minimális osztálylétszámot vezet be az alapiskolák alsó tagozatai számára is. Az oktatási minisztérium egymondatos módosító javaslata törölné a minimális osztálylétszámra vonatkozó megkötést, de csak az alsó tagozatos alapiskolák esetében.
 
A javaslat az összes, tehát nem csak a nemzetiségi iskolákra vonatkozik. Az SZMPSZ álláspontja szerint, ha a javaslatot ebben a formában hagyják jóvá, akkor az alsó tagozatos iskolák helyzetét ugyan megoldja, de nem orvosolja az alacsony létszámú teljes szervezettségű iskolák létszámgondjait. A Híd szerint a sajtó pánikot kelt, és valótlanul tájékoztat a kisiskolák megmentésével kapcsolatban. „Célunk, hogy ne legyen olyan magyar iskola, melyet a törvény miatt kellene bezárni, vagy az osztályok számát korlátozni” – áll a párt sajtóközleményében.
 
Azt, hogy a módosító javaslat nem fedi le az összes bajban levő magyar iskolát közvetve a Híd is elismeri, hiszen a Solymos László (Híd) vezette környezetvédelmi minisztériumon keresztül módosítást javasol. A tárca azt kéri, hogy a minimális osztálylétszámot az alapiskolák minden osztályára, tehát a felső tagozat esetében is töröljék.
 
A parlamenti választások előtt az MKP és a Híd is komoly kampánytémává tette a kisiskolák megmentését. A minimális osztálylétszámra vonatkozó rendelkezés egyes számítások szerint 29 alsó tagozatos és 69 teljes szervezettségű magyar tanítási nyelvű alapiskolát fenyeget.
 
Az alsó tagozatos iskolákra szeptembertől vonatkozna a rendelet, a felső tagozatos osztályokra már érvényben van, bár az érintett magyar iskolák nem tartották be – és ez egyelőre az állami szerveket sem izgatta. A kormányprogram a kisiskolák megmentésével a vegyesen lakott területeken számol. Az oktatási minisztérium egymondatos módosító javaslata törölné a minimális osztálylétszámra vonatkozó megkötést, de csak az alsó tagozatos alapiskolák esetében.
 
Pénzbe fog kerülni
A tervezethez az alapvető észrevételek mellett számos technikai és kiegészítő jellegű javaslat érkezett. A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) szerint nem helytálló az oktatási minisztérium állítása, mely szerint a módosítás nem lesz hatással a közpénzekre, ráadásul a társulás szerint a tervezet nem teszi majd lehetővé az iskolahálózat racionalizációját sem. A közlekedési minisztérium a nulladik osztályra, a KOZ pedig a művészeti alapiskolákra is kiterjesztené a minimális létszám eltörlését.
 
Szlovák iskolákat is ment
Egy lakossági észrevétel rámutat: a tárca a módosítást azzal indokolja, hogy veszélybe kerülnek a kisebbségek jogai, miközben az intézkedés országosan 600 iskolát érint, s ezek mindössze 16%-a nemzetiségi iskola. Az oktatási minisztérium 60 érintett iskolát sorol fel, közülük 23 magyar tanítási nyelvű. Nem világos azonban, hogy milyen kulcs alapján állították össze a listát.
 
Azt, hogy a módosító javaslat nem fedi le az összes bajban levő magyar iskolát közvetve a Híd is elismeri. Az utolsó pillanatban a hidas vezetőségű környezetvédelmi tárcán keresztül javasolt módosítást: a módosítást kiterjesztené az összes típusú alapiskolára. Úgy tudjuk, hogy Solymos László miniszter és Vörös Péter parlamenti képviselő a hét végén egyeztetett az oktatási tárcával. „Tárgyalunk, még minden nyitott” – közölte a hidas képviselő, aki nem volt hajlandó elárulni, hogy van-e esély arra, hogy töröljék a minimális osztálylétszámot a felső tagozatos osztályokban is.
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
matovič k

Kiderül, Matovič marad-e a pénzügyminiszter

matovič k

Matovič: Bármelyik nő alkalmasabb lenne az elnöki posztra, mint Čaputová

Orbán Viktor k

Keményebb szankciókat követelnek Magyarországgal szemben a szlovák EP-képviselők

c

Lekapcsolt lámpák és kemencék – Európa készülődik a téli energiaválságra

csehország tüntetés k

Tízezrek követelték a kormány lemondását több cseh nagyvárosban

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.