MKP–Híd: nem várható teljes egyezség

<p>Ma délután újra tárgyal a Híd és az MKP az együttműködésről az őszi, megyei választások kapcsán. A cél a közös lista lenne minden, magyarok lakta régióban, erre azonban a kiszivárgott információk alapján nincs esély. Talán megegyezhetnek a megyeelnökjelölt személyében.</p>

Az első találkozó kommunikációját még a novemberi magyar-magyar párbeszéd optimista hangulata jellemezte, hiszen a tárgyalás létrejötte azt bizonyította, a pártok a szakmai együttműködés síkjáról megpróbálnak politikai együttműködésben is gondolkodni. Az elmúlt hetekben azonban kissé hűvösebb lett a viszony a két párt vezetése között. A tárgyalásokat ugyanis a felek az alacsonyabb, járási és kerületi szintekre utalták.

Ímmel-ámmal

Ugyanakkor ezek a tárgyalások sem voltak igazán intenzívek, és ahol sor is került rá, a pártstruktúrák nem igazán tájékoztatták a sajtót. Ha mégis, a nyilatkozatok nagyon óvatosak voltak – többnyire nem zárták ki teljesen az együttműködést, ám nem is valószínűsítették. Sehonnan sem érkezett olyan egyértelmű információ, hogy a két párt egymás tenyerébe csapott volna akár járási, akár megyei szinten.

Nyitra és Nagyszombat

A pártelnöki kommunikáció a sajtóval hasonló szellemben zajlott. Menyhárt József az Új Szónak adott interjújában azt mondta, természetesen van esély a megegyezésre, és Bugár Béla szintén nem zárta ezt ki, ám mindketten a 2014-es komáromi polgármester-választáson létrejött, majd elbukott megegyezést emlegették – megjegyezve, az erőltetett egység nem fog működni.

Menyhárt József az Új Szónak azt mondta, továbbra is lát esélyt valamiféle megegyezésre, ám jóslásokba nem akart bocsátkozni – szerinte a tárgyalás újabb állomása a hét éve tartó árokásás megállításának. Az MKP elnöksége hétfőn tárgyalt, és összegezte öt megye viszonylatában az együttműködés lehetőségeit. „Van kapcsolódási pont, ami reménykeltő, de meg kell várni a tárgyalások eredményeit” – mondta lapunknak. Hosszú tárgyalást vár, és kiemelte: az egykörös választással történelmi esély nyílik arra, hogy esélyes magyar megyefőnökjelölteket indítsanak el a magyar szempontból fontos megyében – elsősorban Nyitra és Nagyszombat megyékben. Épp ezekről a jelöltekről is tárgyalnak majd az egyeztetésen – róluk azt mondja, a megyei politizálásban tapasztalt emberekre van szükség. A sajtóban Nagyszombat megye elnöki posztjára a párt jelöltjeként többször is elhangzott Berényi József, az MKP volt elnökének neve, aki jelenleg megyei alelnök – ezt Menyhárt sem cáfolta lapunknak, kiemelve, szerinte szakmailag megfelelő jelöltről van szó.

Őszinte szándék

Bugár Béla – aki korábban az MKP-n a megegyezés őszinte szándékát kérte számon – az Új Szónak úgy nyilatkozott, az MKP-nak a saját háza táján kellett megnéznie, hol hajlandók az együttműködésre. Bár továbbra is azt vallja, hogy a megyei megegyezést nagyban gátolhatja, ha nem sikerül minden járásban megegyezniük, meghallgatják, mivel áll elő az MKP. 2013-hoz képest – mikor a két párt sikertelenül próbált megegyezni – csak verbális előrelépést lát, gyakorlatit nem. „Nem elég, az, hogy szóban azt mondják, meg akarnak egyezni” – tette hozzá.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?