Mit ajánl Szlovákiának az Európai Bizottság?

Sucha
Pozsony |

Még több megújuló energiaforrás, kevesebb kőolaj és földgáz, adóreformok, gazdaságélénkítő programok – az Európai Bizottság szerint Szlovákiának ezekre kellene összpontosítania, ha az elkövetkező időszakban meg szeretne birkózni a világjárvány és az ukrajnai háború okozta problémákkal.

„Az elkövetkező időszakban Szlovákiának az adópolitika reformjára, a szlovák gazdaságélénkítési és ellenálló képességi terv végrehajtására és a 2021–2027-es programozási időszakkal kapcsolatos teendőkre kellene összpontosítania. Az energiaágazatban az egyik fő feladat a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentése, és a megújuló energiaforrások bevezetésének a felgyorsítása lesz” – derül ki az Európai Bizottság (EB) legújabb ajánlásaiból.

Környezetvédelmi adók

„Az ajánlások egy része az adózásra vonatkozik. Szlovákiának eszerint módosítania kellene az adómixen, nagyobb hangsúlyt fektetve a környezetvédelmi adók hatékonyságának a növelésére, valamint az adózási fegyelem megerősítésére”

– mondta el Vladimír Šucha, az Európai Bizottság szlovákiai képviseletének a vezetője. Szerinte rendkívül fontosak az energiaiparral kapcsolatos ajánlások is. Ez utóbbiak alapján Szlovákiának csökkentenie kell az általános függőségét a fosszilis tüzelőanyagoktól, különösen a földgáztól. Ugyanakkor diverzifikálnia kell az energiabehozatalát, és fel kell gyorsítania a megújuló energiaforrások bevezetését is.

Még több támogatás

Az Európai Bizottság a múlt héten terjesztette elő az orosz energiahordozókkal kapcsolatos függőségünk megszüntetésére vonatkozó javaslatát.

„2027-ig mintegy 210 milliárd euróra lesz szükség az energiatakarékosság, a források diverzifikálása és az új zöld energiaforrások bevezetése érdekében. Ezeket a forrásokat az uniós helyreállítási alap további hiteleiből, valamint új támogatásokból lehetne előteremteni”

– tette hozzá Šucha. Szlovákia mintegy 300–400 millió eurót kaphat az új forrásokból. „Ha ezekhez hozzá szeretnénk férni, új fejezetet kell nyitnunk a helyreállítási tervben, amely az Oroszországtól való függőségünk csökkentéséhez kapcsolódik” – mondta Šucha.

Energetikai átalakítás

Az Európai Bizottság a fentieken kívül új finanszírozási lehetőségeket nyit meg, például a kohéziós vagy az agrárpolitikára és vidékfejlesztésre szánt alapok 12,5%-ának a lehetséges átcsoportosításával. Šucha szerint még nem számszerűsítették pontosan, hogy ezekből a forrásokból mennyi juthat Szlovákia energetikai átalakítására, az előzetes becslések szerint azonban nagyjából 1,4 milliárd euró. Az Európai Bizottság szlovákiai képviseletének a vezetője elmondta: a helyreállítási alap új fejezetének a létrehozása nem kötelező az egyes államok számára. „Ám, ha új forrásokból akarnak pénzt igényelni, vagy ha a kohézióra és agrárpolitikára szánt alapokból szeretnének átcsoportosítást kérni, akkor ezt nem kerülhetik el” – tette hozzá Šucha. Egyelőre nem világos, hogy a REPowerEU-javaslatot mikor hagyják jóvá, mivel az EU Tanácsának és az Európai Parlamentnek is véleményt kell nyilvánítania róla.

„Becsléseink szerint a nyár végére már megszülethet a döntés, de hogy ez megtörténik-e, azt most még nem tudjuk megerősíteni”

– tette hozzá Šucha. Az Európai Bizottság szerint egyébként Szlovákia gazdaságilag hamarosan visszatornássza magát a világjárvány előtti szintre. Idén 2,3, jövőre pedig 3,6 százalékkal nőhet az ország gazdasági teljesítménye. Magyarország, Lengyelország és Szlovénia azonban továbbra is gyorsabban növekszik, mint Szlovákia. Šucha ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy Szlovákia 2015 óta kezdett el lemaradni a növekedésben a szomszédjaitól, miközben az életszínvonalunk elérte az uniós átlag 78–82%-át. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!