Mire számíthatnak a szlovákiai és magyarországi nyugdíjasok?

néni k
Pozsony |

Az elmúlt évben mindenki számára megterhelő, bizonytalan időszakkal nézhettünk szembe, ami a gazdaságra hatványozottan érvényes. Idén várhatóan fennáll majd a krízis, a gazdaságban ugyanis további lassulásra számíthatunk.

Tavaly Szlovákia és Magyarország gazdaságának is alkalmazkodnia kellett az egyre növekvő nyersanyagárakhoz, továbbá a szigorúbb finanszírozási feltételekhez is, ami 2022 második felére magas inflációt hozott az európai térségben. Az inflációs hatásokat enyhítő költségvetési politikai lépések között szerepelt 2022 októberében a szlovákiai nyugdíjemelés, míg Magyarországon 2023 januárjában változnak a méltányossági nyugdíjak egyes szabályai.

2022 januárjában 1,3%-kal emelkedtek a nyugdíjak Szlovákiában, a nyár közepén pedig megérkezett a 13. havi juttatás, 50 és 300 euró közötti összegben. Az egyre emelkedő infláció időszakában a korábbi segítségek nem fedezték a megnövekedett kiadásokat, így a kormány gyorsított eljárásban megvitatta a törvénymódosítást, vagyis a 13. nyugdíjnak nevezett kiegészítés ismételt kifizetését a decemberi hónapban. Ennek az átlagos értéke 150 euró volt, és közel másfél millió nyugdíjas kapta meg a juttatást. Idén is rengeteg változás érintheti a szlovákiai lakosokat, köztük a nyugdíjasokat is. A módosítások érinthetik a nyugdíjkorhatárt, emellett január 1-jével hatályba lépett a társadalombiztosítási törvény is, amely szerint a nyugdíjtáblázatot a várható élettartam váltja fel. A korkedvezményes nyugdíj esetén is változások történtek, 2023-tól a nyugdíjkorhatár előtt legkorábban két évvel adhat jogot a korkedvezményes nyugdíjra a Szociális Biztosító, ha az összeg eléri a 375 eurót.

Magyarországon is 2023-ban jön a változás. A nyugdíjellátások januári emeléséről szóló kormányrendeletben megjelentek a nyugellátással kapcsolatos méltányossági lehetőségek módosításáról szóló rendelkezések is, azaz adott esetekben mostantól lehetőség van méltányosságból megállapítani az adott ellátásra való jogosultságot, illetve felemelni az ellátás összegét. Magyarországon a méltányosságból történő nyugdíj megállapításánál nem történik változás, az öregséginyugdíj-jogosultság két feltétele továbbra is a nyugdíjkorhatár betöltése és a megfelelő mértékű szolgálati idő. A nyugellátások összegének kivételes méltányosságból történő emelése azonban több ponton is változik.

Magyarországon januárban minden jogosult megkapja a 15%-kal megemelt nyugdíjat, a tervezett 5,2%-os nyugdíjprémium helyett. Az emelés az öregségi nyugdíjak mellett a hozzátartozói nyugdíjakat is érinti, azaz, aki öregségi nyugdíj mellett például özvegyi nyugdíjban is részesül, az mindkét ellátás esetén a 15%-kal megemelt összegre számíthat. Az Idősek Tanácsának nyilatkozata szerint a hamarosan kifizetésre kerülő 13. havi nyugdíjról is kiderült, hogy szintén a megemelt összegben jár a jogosultaknak.

SZABADKAI LIZA
A szerző a Creditline.hu munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!