Közélet
Illusztrációs felvétel - Michal Smrčok / Plus jeden deň

Mire és kinek jó az elektronikus személyi?

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. április 26. 20:07

Hiteles elektronikus aláírás segítségével fokozatosan egyre több szolgáltatást lehet igénybe venni, és júliustól a vállalkozók már csak elektronikus úton kommunikálhatnak az adóhivatallal. Az elektronikus személyi igazolványt érdemes már most kérni.

A közigazgatás elektronizálásának folyamata még a Dzurinda-kormányok idejében elkezdődött, s az internet közvetítésével az e-Government egyre több szolgáltatása válik hozzáférhetővé. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy esetenként már nem kell a hivatalokban sorba állni, hanem kényelmesen, otthonról, a számítógépen keresztül lehet intézkedni. A banki szolgáltatások esetében ez már régen valóra vált, s ez az elképzelés a közigazgatás terén is kezd megvalósulni, a polgárok fokozatosan egyre több elektronikus szolgáltatást vehetnek igénybe. 

Kényelmesen, otthonról 

Már az interneten is be lehet jelenteni bizonyos változásokat, adatmódosításokat, kérvényeket lehet benyújtani, panaszt lehet emelni, be lehet kapcsolódni árverésekbe, közigazgatási eljárásokba, igénybe lehet venni a kataszteri hivatal és az adóhatóság szolgáltatásait, lehetőség van eVotingra (elektronikus szavazásra) stb. Vannak szolgáltatások, melyeket már csak elektronikus úton lehet igénybe venni - például az adóhivatal az áfafizetőkkel kizárólag elektronikus formában tartja a kapcsolatot, ők csak elektronikus adóbevallást adhatnak le. Aki pedig termőföldet szeretne eladni, ugyancsak kötelezően igénybe kell vennie a földművelési minisztérium elektronikus szolgáltatását: az eladásra szánt területet a tárca honlapján található speciális regiszteren (a termőföldek tulajdonjogának az átruházására vonatkozó ajánlatok nyilvános regisztere)keresztülkellmeghirdetni,ésezt csak az teheti meg, aki rendelkezik elektronikus személyi igazolvánnyal, ún. eID-kártyával. 

Elektronikus aláírás 

Amikor személyesen intézkedünk, hagyományos nyomtatványokat töltünk ki, a hivatalnok előtt alá kell írnunk a dokumentumokat, esetenként közjegyző által hitelesített aláírást követelhetnek. Az elektronikus szolgáltatások, az interneten keresztül történő kommunikáció sarkalatos pontja a hiteles aláírás, illetve a polgár személyazonosságának az igazolása elektronikus formában. Az eID-kártya segítségével erre van lehetőség. Aki aktívan akarja használni a kártyát, egyrészt a rendőrségen meg kell adnia a BOK-kódot, másrészt a számítógépébe kell telepítenie egy speciális szoftvért: az eID klient elnevezésű applikáció díjmentesen beszerezhető a belügyminisztérium honlapjáról. Ezenkívül szükség van egy kártyaleolvasó berendezésre, melyet az igazolványhoz ingyen adnak a rendőrségen. 

2018. április 26. 16:42

A parlamenti választások előtti pénzszórást jövőre az államkassza is megérzi

Tanúsítványok sora 

Az eID kiadásakor térítésmentesen kérhető három tanúsítvány (certifikát) elhelyezése a csipen. Ezek 5 évre és 1 hónapra szólnak, utána az érvényességüket meg lehet hosszabbítani. Az egyik az ún. minősített tanúsítvány (kvalifikovaný certifikát -ACA), mely segítségével hiteles elektronikus aláírást (ZEP) lehet létrehozni. A második az ún. PCA-tanúsítvány, mely az elektronikus aláírással való aláírásra szolgál, a harmadik pedig az ún. SCA-kódoló tanúsítvány. Az aláírást biztosító tanúsítványhoz kell választani még két kódot: egy hatjegyű ZEP PIN kódot és egy nyolcjegyű ZEP PUK-kódot. 

Elektronikus bevallás 

Az áfafizetők már évek óta, az egyéb jogi személyek most januártól, a vállalkozói engedéllyel rendelkező természetes személyek pedig 2018. július 1-jétől kötelezően már csak elektronikus úton kommunikálhatnak az adóhivatallal. Vagyis a vállalkozóknak nem egész 3 hónapuk maradt az ehhez szükséges eID-kártya és hiteles elektronikus aláírás elintézéséhez. „Személyi igazolványt, az elektronikus aláírás aktiválását és a hozzá szükséges tanúsítványokat az állandó lakhelytől függetlenül, a Szlovákiában működő 84 okmányiroda bármelyikén lehet igényelni. Most van a legalkalmasabb idő elintézni. Jelenleg a okmányirodákban mindössze 5-10 percet kell várakozni, s noha 30 nap áll rendelkezésre, az új személyi 15-20 napon belül átvehető. Hamarosan elkezdődik az útlevélszezon: a nyári kirándulások előtt sokan intéznek új útlevelet, s akkor már hosszú sorok lesznek“ - hívta fel a figyelmet a belügyminisztérium sajtóosztálya. 

2018. április 25. 12:15

A vállalkozói környezet határozott javítására van szükség

Mi kell az elektronikus aláíráshoz 

u 1. Elektronikus személyi igazolvány, amely bármelyik járási rendőrkapitányságon igényelhető. Szükséges: a régi igazolvány, vagy igazolás, ha elveszítette, ellopták, születési anyakönyvi kivonat. Aki adatváltozás miatt kér új igazolványt, a változást igazoló dokumentumra is szüksége lesz, pl. házasságlevél, új születési anyakönyvi kivonat, tulajdonlap, egyetemi oklevél stb. u 2. Fénykép nem kell, mindenkiről elektronikus fotót készítenek, a kérvényt is helyben kell kitölteni, aláírni, az aláírást is a számítógépen szkennelik. u 3. Az első személyi igazolvány ingyenes; akkor sem kell fizetni, ha a régi lejárt - ez esetben az eID-kártyát díjmentesen kiállítják. u 4. Ha adatmódosítás vagy az elektronikus aláírás miatt cseréli le a még érvényes okmányát, azért 4,50 eurót számláznak. u 5. Ha a régit megrongálták, elveszett vagy ellopták, 16,50 euróért állítanak ki újat. Ha ez két éven belül megismétlődik, már 33 euróba kerül. Gyorsított eljárással két nap alatt elkészülhet az igazolvány, ez esetben az ára 20 euró. u 4. A kész igazolványt személyesen kell átvenni, a régi okmányt le kell adni. u 5. Az eID-kártyán elhelyezett csipet a kérvény benyújtásakor, az igazolvány átvételekor, vagy bármikor később a kártya érvényességének a lejártáig aktiválni lehet. Ehhez meg kell adni hatjegyű biztonsági személyi kódot (BOK). Aki hiteles elektronikus aláírást (ZEP) akar létrehozni, a BOK-kódon kívül kéri a szükséges tanúsítványokat is, és megad további két kódot: a hatjegyű ZEP PIN- és a nyolcjegyű ZEP PUK-kódot. u 6. A rendőrségen ingyen kap kártyaleolvasó berendezést, otthon pedig a számítógépébe telepíti a díjmentes eID klient elnevezésű applikációt. 

Elektronikus személyi vállalkozóknak

Az áfafizetők már néhány éve csak elektronikus formában tartják a kapcsolatot az adóhivatallal. Az eredeti elképzelés szerint 2018. január 1-jétől ezt az összes vállalkozó számára kötelezővé akarták tenni, de a pénzügyminisztérium végül úgy döntött, engedményt tesznek, és ezt a kötelezettséget a természetes személyek számára csak 2018. július 1jével vezetik be. A jogi személyekre már az év elejétől vonatkozik, ők az adóbevallásukat is elektronikus úton adták le, a természetes személyek pedig idén utoljára még kitölthettek hagyományos papír nyomtatványokat. 

2018. április 13. 18:19

Romlik a vállalkozók helyzete, a gazdasági tárca most kicsit besegítene nekik

A határidő június 30. 

A cégjegyzékben nem szereplő jogi személyek - például alapítványok, polgári társulások, nonprofit szervezetek, földművelő szövetkezetek stb. - számára továbbra sem kötelező az elektronikus ügyintézés, de élhetnek ezzel a lehetőséggel. 

Az új kötelezettség nem vonatkozik automatikusan mindenkire, aki B típusú adóbevallást ad le - azt ugyanis nemcsak a vállalkozók töltik ki, hanem mindenki, akinek az alkalmazotti fizetésén kívül van egyéb adóköteles bevétele is - például ingatlaneladásból, nyereményjátékból, bérbeadásból stb. 

Azok az egyéni vállalkozók, akik haladékot kértek, és az adóbevallásukat csak július 1-jén vagy utána adják le, ezt már csakis elektronikus formában tehetik meg (a határidő az adóbevallásra törvényből kifolyólag június 30., ám mivel ez hétvégére esik, a legközelebbi munkanapra, július 2ra tolódik). Ha az adóbevallás nem érkezik meg elektronikusan, büntetésre lehet számítani. A postai bélyegzőn lévő dátum a mérvadó. Aki azonban a nyomtatványon kitöltött adóbevallását még június 30-áig beviszi az adóhivatalba, vagy postára adja, annak még elfogadják. 

Elektronikus adózás 

Ahhoz, hogy valaki elektronikusan tudjon kommunikálni az adóhivatallal, erről megállapodást kell kötnie az adóhatósággal, vagy aktiválnia kell az eIDkártyát és a hiteles elektronikus aláírást. A vállalkozónak először is regisztrálnia kell magát a www.financnasprava.sk honlapon, majd be kell jelentkeznie a rendszerbe a kapott ID, azaz a felhasználói neve és egy jelszó vagy hiteles elektronikus aláírás segítségével. Bejelentkezhet az eID-kártyájával is. A regisztráció és az azt követő autorizáció pontos menete a használati útmutató (Príručky a návody) címszó alatt elolvasható az adóhivatal weboldalán. Aki valamilyen okból a megadott határidőig nem intézi el az elektronikus kommunikációt, vagy ódzkodik tőle, s a későbbiekben sem akarja így tartani a kapcsolatot, meghatalmazhat valakit az elektronikus ügyintézéssel. Egy felhasználói névhez (ID) több, adóazonosító számmal (DIČ) rendelkező szubjektum is kötődhet.

Önnek ajánljuk