Mindent elhisznek a jelölteknek

Krasznahorkaváralja |

<p>Becsületbeli nyilatkozatot kér a Híd és az MKP polgármesterjelöltjeitől arról, hogy támogatni fogják a kétnyelvűséget. Szankciók nem lesznek, és annak is hinni fognak, aki polgármesterként ciklusokon keresztül tétlen volt ezen a téren.</p>

Fontos kritérium lesz a jelöltek kiválasztásánál a kétnyelvűség, vagyis a magyar nyelv hivatali használatának elősegítése az őszi önkormányzati választáson – derült ki Jakab Elemér, a Híd elnökségi tagja és Őry Péter MKP-alelnök vitáján, melyre a Gombaszögi Nyári Táborban került sor. A két párt becsületbeli nyilatkozatot fog kérni a polgármesterjelöltektől, melyben megígérik, hogy mindent megtesznek a kétnyelvűség érdekében. Ezt több területen is megtehetik: az utcanévtáblák – melyek sok helyen csak szlovák nyelvűek – kihelyezése önkormányzati hatáskör, a település vezetősége dönt arról is, milyen nyelven kommunikál a lakosokkal, valamint csak rajta múlik, lesz-e magyar nyelvű weboldala. Utóbbi például a magyarlakta települések nagy részének nincs.A becsületbeli nyilatkozatnál viszont többet nem kérnek. Lapunk kérdésére mindketten azt mondták, annak a jelöltnek az ígéretét is elhiszik, aki már több ciklus óta vezeti települését és hanyagolta eddig a témát. Szankciók pedig nem lesznek. Egyébként a becsületbeli nyilatkozat is előrelépés, korábban nem voltak ilyen jellegű megkötések a jelöltekkel szemben. Őry szerint vannak pozitív példák is a kétnyelvűség terén: például 2010-ben először tették le magyarul is az esküt a polgármesterek és a helyi képviselők. A magyar nyelvű weboldalak száma is nő, igaz lassú tempóban.  További részletek hétfői nyomtatott kiadásunkban. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?