Közélet

Minden ötödik gyereket zaklatnak az iskolában

A diákok több mint 18 százaléka van kitéve iskolai zaklatásnak.
Ibos Emese

2017. április 26. 17:57

Az OECD-tagországokban 2015-ben készült PISA-teszt keretében arra is kitértek, hogy zaklatják-e a diákokat az iskolában. A 72 tagország 540 ezer tizenéves diákja között készített felmérésből kitűnik, hogy az OECD-tagországokban a diákok átlag 18,7 százaléka van kitéve havonta több alkalommal az iskolai zaklatás valamilyen formájának. Ebből a szempontból Hollandiában a legkedvezőbb a helyzet, ott a diákok 9,3%-át éri bántalmazás. A legrosszabb helyzetben a hongkongi gyerekek vannak, ott az iskolások 32,3%-át zaklatják rendszeresen. Az OECD átlaghoz képest valamivel rosszabb a helyzet Szlovákiában és a visegrádi országokban is. A hazai diákok 22,5%-a van kitéve az iskolában lelki vagy akár testi bántalmazásnak. Magyarországon némileg jobb a helyzet, ott a diákok 20,3, Csehországban viszont már 25,4%-a. 
 
Természetes ösztön 
A szakember szerint a rivalizálás és az agresszió természetes ösztön. „A gyerekek az óvodában kezdik megtanulni a csoportviselkedést, és az egy nagyon komoly csapatépítő munka. A pedagógusnak, a csoportvezetőnek az lenne a legfontosabb feladata, hogy a gyerekeket megtanítsa egymás javára gondolkodni, egymás javára cselekedni, hogy az osztályból csapatot kovácsoljon. Ha a gyerekekben kialakul az összetartozás érzése, akkor nem dominál majd a hierarchikus leosztás” – magyarázza Strédl Terézia pszichológus. Szerinte nagyon fontos lenne oda eljutni, hogy a másságot értékként kezeljük. 
 
Bandázás 
Arra is figyelmeztet, hogy a zaklatás legalább három hónapos folyamat, amely alatt az odafigyelő szülő látja a magatartás változásait gyermekén. „A gyerekeknél tízéves kor felett kezdődik az úgynevezett bandázás, amikor a kortársak sok időt töltenek együtt. Ha ebből kimarad, nem akar részese lenni, az jelzésértékű, ahogyan az is, ha a gyermek szomorú, kerüli a barátait, kiszorított lesz, esetleg az eredményei is romlanak” – mondta Strédl Terézia. Úgy véli, a jó szülő-gyermek kapcsolatban a gyermeknek be kellene számolnia az esetleges zaklatásról. A szakember szerint nagyon jó, ha az iskolák legfrekventáltabb helyein, az ebédlőben, a folyosókon van egy a zaklatással kapcsolatos tematikus faliújság. „Továbbá egy postaláda, amelybe a diákok leírhatják, ha valami gondjuk van, s ezt rendszeresen ellenőrzi egy pedagógus” – javasolja a pszichológus. Hozzátette, hogy az osztályfőnököknek óriási a felelősségük, ők ugyanis rendszeresen monitorozni tudják az osztályban zajló történéseket. 
 
Strédl Terézia arra is emlékeztet, hogy a járási városokban vannak pszichológiai tanácsadó központok, ahol szükség esetén a szülők és a pedagógusok is segítséget kérhetnek. Szlovákiában a sajtóban is rezonáló, kirívó zaklatási esetre az utóbbi időben nem volt példa. 
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus - Megjelent a delta variáns Szlovákiában

Vladimír Lengvarský
Frissítve

Szerdától a körzeti orvosi rendelőkben is lehet regisztrálni a védőoltásra

koronavírus

Koronavírus: 35 új fertőzöttet találtak kedden, haláleset nem volt

Kassa

Folytatódik a kánikula, délen hőségriadót rendeltek el

Kassa

Kassán is beindult a strandszezon

Szoboszlai Dominik

Szoboszlai: az elmúlt időszak nem volt egyszerű

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.